Дома Здравје Што му прави дебелината на вашето тело

Што му прави дебелината на вашето тело

432
0

Повеќе од 200 здравствени компликации поврзани со вишокот килограми.

Теоретски многу добро знаеме дека прекумерната тежина не е добра за здравјето. Но, дали некогаш сте се запрашале зошто дебелината е всушност толку штетна за нашето тело?

Иако живееме во одлично време на телесна позитивност и инклузивност, во кое конечно почнавме да ги прифаќаме нашите тела онакви какви што се, а стигматизирањето на дебелината и исмејувањето на нечија тежина и навиките во исхраната едноставно не се на место и веќе нема место во секој дискурс, особено јавниот, она што не треба да го изгубиме од вид е здравствената свест.

Имено, Светската здравствена организација ја препозна дебелината како сериозно хронично метаболичко заболување. Тоа со себе носи низа последици за нашето тело и за нашето целокупно здравје, поради што е особено загрижувачки фактот дека 650 милиони луѓе во светот се борат со дебелината. Кога станува збор за Хрватска, дури 65 отсто од возрасната популација е со прекумерна тежина , што не рангира на прво место меѓу најдебелите нации во Европа., веднаш до Малта.

Здравствените експерти посочуваат дека дебелината е најголемата пандемија на 21 век и неопходно е да се преземат сериозни чекори за борба против неа, во спротивно ќе имаме пократок животен век во иднина. Се поставува прашањето: Што можеме да направиме кога станува збор за дебелината?

Како дебелината влијае на нашето целокупно здравје?

Светската здравствена организација ја препозна дебелината како сериозна хронична метаболичка болест. Повеќе од 200 здравствени компликации се поврзани со дебелината, па денес знаеме дека дебелината е причина за бројни болести како што се дијабетес тип 2, кардиоваскуларни заболувања, ендокринолошки заболувања, белодробни и респираторни заболувања. Можеме да кажеме дека не постои ниту еден орган во телото на кој не му се заканува дебелината.

„За жал, кардиоваскуларните болести сè уште се убиец број еден и во светот и во Хрватска. Дебелината е, меѓу другото, хронична воспалителна состојба која може да предизвика оштетување на ендотелот, внатрешната обвивка на крвните садови. Како резултат на тоа, се зголемува ризикот од атеросклероза и затнување на крвните садови, односно срцев и мозочен удар.

Дебелината е поврзана и со нарушување на метаболизмот на мастите во крвта, што исто така придонесува за побрз развој на атеросклероза. Она што е позитивно е фактот дека дури и скромното губење на тежината од пет проценти или повеќе може да има позитивно влијание врз здравјето бидејќи го намалува ризикот од други хронични болести“, рече академик д-р Давор Миличиќ, претседател на Хрватското кардиолошко друштво и менаџер.

Како да се процени прекумерната тежина?

Најчестиот метод за проценка на вишокот на телесна маса е индексот на телесна маса (БМИ), кој можете да го пресметате овде . Уште поедноставен метод кој бара само мерна лента е дефиниран со обемот на половината . Ако обемот на половината е еднаков или поголем од 80 cm кај жените, или еднаков или поголем од 94 cm кај мажите, ова е лице кое има проблеми со дебелината.

Важно е да се знае дека дебелината не е резултат на недостаток на волја, туку резултат на цела низа фактори. Причините за дебелината , според HZJZ, може да бидат:

-генетски ризик (нашите гени се одговорни за некаде помеѓу 40% и 70% од веројатноста за развој на дебелина),

-биологија (човечкото тело има вградени механизми за заштита од глад – ова може да го отежне континуираното губење на телесна маса),

-храна (високо преработената храна, која сега е широко распространета низ целиот свет, придонесува за брзо зголемување на инциденцата на дебелина),

-пристап до здравствена заштита (без пристап до обучени професионалци од здравствениот систем, повеќето луѓе кои страдаат од дебелина нема да ја постигнат и одржуваат својата целна здрава телесна маса на долг рок),

-животниот настан (пренатален период, рана зрелост, бременост, болест и лекови може да имаат влијание врз зголемувањето на телесната тежина),

-рекламирање (постои сложена врска помеѓу системите за храна и здравјето, со познатата врска помеѓу рекламирањето на храната и дебелината),

-ментално здравје (симптомите на некои нарушувања на менталното здравје и лековите што се користат за нивно лекување може да доведат до зголемување на телесната тежина),

-сон (недостатокот на сон ги нарушува хормоните кои можат да имаат влијание врз телесната маса – исто како и високите нивоа на стрес),

-стигма (дискриминацијата и стигмата врз основа на телесната маса може да има значителни последици за некој со дебелина).

Претходна објаваШест знаци дека се плашите од осаменост, велат експертите
Следна објаваОваа навика за пиење кафе го продолжува животот за 30 отсто

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име