Дома Health Што е тахикардија и колку е опасна

Што е тахикардија и колку е опасна

619
0

Што е тахикардија и колку е опасна
Најчесто се јавува како реакција на организмот на одредени телесни состојби, како што се стрес, шок, страв

Болеста е побезопасна кај помладата популација.

Тахикардија значи забрзано чукање на срцето. Тоа подразбира зголемување на отчукувањата на срцето, односно отчукувањата на срцето кои ги надминуваат природните граници на срцето. Оваа граница зависи од возраста на лицето.

Квалитетот на животот
Тахикардија најчесто се јавува како реакција на телото на одредени состојби на телото, како што се стрес, интензивен физички напор, ненадеен шок или страв, зголемена телесна температура поради болест или тренинг, анксиозност, анемија, зголемена активност на тироидната жлезда, а може да се појави и како резултат на конзумирање прекумерни количини на кофеин и несоодветни лекови.

Ако срцето е здраво, тахикардијата е претежно само непријатна и минлива појава која повремено го нарушува квалитетот на животот, што е почест и безопасен случај кај помладата популација.

Каков вид риба треба да консумирате за да го одржите вашето срце здраво?

Меѓутоа, ако се работи за заболено срце, тахикардијата може да го загрози животот на пациентот.

Тахикардиите на срцето се третираат на различни начини, традиционално со лекови, но во последно време т.н. електрофизиолошки (ЕП) процедури. Електрофизиолошките процедури се изведуваат со вметнување на цевки во вените, поретко артерии, во препоните, преку кои неколку катетри се внесуваат низ вените во различни делови на срцето.

Мали лузни
Потоа, со електрична стимулација се обидуваат да предизвикаат, а потоа да прекинат епизоди на аритмија, за да го откријат начинот на нивното потекло и ширење. По тестот, со катетери се „пржат“ мали површини во внатрешноста на срцето, се создаваат мали лузни со пречник од 3-4 милиметри и на тој начин се прекинува патот на спроведување на неправилните електрични импулси, а со тоа се лечи аритмијата.

Електричен шок
Одредени тахикардии се третираат со вградување на уред сличен на пејсмејкер под кожата – имплантиран кардиовертер дефибрилатор (ICD). ICD, како пејсмејкер, има електроди кои се сместени во срцето, но содржи многу поголема батерија од пејсмејкерот. МКБ го следи отчукувањата на срцето и во случај на опасна тахикардија (на пр. вентрикуларна фибрилација) произведува силен електричен шок од 30-40 џули, што ја прекинува аритмијата.

Претходна објаваБомба за имунитет! Ниту вирусите не може да направат ништо со ова!
Следна објаваКои се симптомите на сколиоза?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име