Дома Health Што е РЕВМАТИЗАМ и како се лекува

Што е РЕВМАТИЗАМ и како се лекува

331
0

Што е ревматизам и како се лекува

Ревматизмот е болест која, за жал, лошо влијае на квалитетот на животот и го отежнува извршувањето на секојдневните функции.

Никој не сака постојани болки во зглобовите, мускулите, коските или ‘рбетот, а сето тоа доаѓа со ревматизам. Толку многу луѓе се прашуваат што е ревматизам и како се лекува?

Ревматизам – болка во коските

Лекарите велат ревматизам, ревматизам, кај народот е познат како болка во коските. Болест која ги зафаќа сите делови на телото, па дури и черепот.

Како добивате ревматизам? Причините за ревматизам може да бидат настинката, употребата на лекови кои не се соодветни, како и неправилната исхрана.

Како настанува ревматизам?

Покрај тоа што е ревматизам и како се лекува, луѓето не ни знаат како настанува ревматизмот, а тоа прво треба да се знае.

Бидејќи не се познати конкретни случаи за причина за ревматизам кај луѓето, можеме да кажеме дека, како и кај многу болести, важен фактор е генетската предиспозиција. Како и работните услови, изложеност на настинки, вируси и бактерии.

Тогаш, физичкиот стрес може да биде причина за ревматизам. Како и начинот на исхрана.

Првите симптоми на ревматизам

За да знаеме што е ревматизам и како се лекува, прво да се запознаеме со симптомите на ревматизам.

Симптомите на ревматизам најчесто се манифестираат со болки во тетивите, мускулите и зглобовите. Првите симптоми на ревматизам често може да се појават како воспаление, како и црвенило и отекување на кожата.

Кога станува збор за болести на коските и зглобовите, тоа може да биде поттикнато од промена на времето, движењето и допирот.

Симптомите на ревматизам во раката се меѓу најчестите. Кога станува збор за ревматизам на нозете, симптомите се исти, само што подвижноста на мажот е послаба и потешка.
Што е ревматизам и како се лекува?

Ако го забележите ова на вашата кожа, можеби имате дијабетес

Ревматизмот е автоимуна болест која често има хронична состојба.

Ревматизмот најчесто ги напаѓа зглобовите и тетивите, но и коските и мускулите. Припаѓа на болни и прогресивни болести. Најчесто е хронична, и како таква е речиси неизлечива, но со дисциплина може да се сведе на низок степен на заболување.

Веќе ги спомнавме симптомите на ревматизам, а останува да кажеме дека подоцнежните срадиуми можат да доведат до целосен деформитет на одредени делови (органи), па затоа може комотно да се каже дека ревматизмот доведува до екстремна неподвижност.

Како да се лекува ревматизмот е прашање кое ги мачи многумина. Ревматизмот се лечи со упорност – адекватен третман и намалена исхрана.

Ревматизмот не може да се излечи кога хронично ќе влезе под кожа, но можно е да се ублажат симптомите со брза и дисциплинирана реакција.

Видови ревматски заболувања

Кога станува збор за болести на коските и зглобовите, имаме неколку видови:

Воспалителен ревматизам – ревматоиден артритис, ревматска треска, системски заболувања на сврзното ткиво, метаболички артропатии (гихт, итн.)

Дегенеративни ревматски заболувања на периферните зглобови и ‘рбетот

Екстра-артикуларен ревматизам (меко ткиво)

Ревматски синдроми кај други болести и ретки ревматски заболувања

Најчести ревматски заболувања се Дегенеративните ревматски заболувања – артроза и вонзглобниот ревматизам, во 90% од случаите.

Како се лекуваат одредени ревматски заболувања треба да се констатира од лекар.

Претходна објаваАко го забележите ова на вашата кожа, можеби имате дијабетес
Следна објаваГолем месечен хороскоп за март 2023 година!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име