Дома Health Што е „предупредувачки мозочен удар“ и кои се неговите први симптоми?

Што е „предупредувачки мозочен удар“ и кои се неговите први симптоми?

637
0

Што е „предупредувачки мозочен удар“ и кои се неговите први симптоми?


Важно е да се разликува мозочен удар од минлив исхемичен напад, кој се јавува кога симптомите слични на мозочен удар се појавуваат неколку минути или часови, а потоа исчезнуваат. Како и кај мозочниот удар, симптомите обично започнуваат ненадејно.

Транзиторните исхемични напади се нарекуваат и предупредувачки удари. Точниот број на случаи е тешко да се одреди поради минливиот карактер и недостатокот на стандардизиран надзор.

Вртоглавицата може да биде симптом на овие три сериозни состојби

Истражувањата исто така сугерираат дека 10-18 проценти од исхемичните напади резултираат со мозочен удар во рок од 90 дена.

За подобро следење на ризикот од мозочен удар, Американското здружение за срце неодамна објави соопштение во кое ги повикува оние со предупредувачки симптоми за мозочен удар да побараат итна евалуација.

Проверете дали има предупредувачки знаци за мозочен удар

Транзиторниот исхемичен напад е привремено блокирање на протокот на крв во мозокот.

Речиси половина од мозочните удари кај оние по исхемичен напад се случуваат во рок од два дена. Поради оваа причина, исхемичниот напад се опишува како „предупредувачки мозочен удар“.

Симптомите вклучуваат:

  • Паѓање на лицето на едната страна

-Неможност да се подигнат и држат двете раце поради слабост или вкочанетост

-Нејасен или искривен говор или неможност за зборување

  • Целосна парализа на едната страна од телото

-Ненадејно губење на видот, заматен вид или двоен вид

  • Вртоглавица
  • Збунетост

-Проблеми со рамнотежа и координација

Факторите на ризик се како што следува:

-Семејна историја на мозочен удар

  • Имаш 55 или повеќе години
  • Ти си пушач
  • Имате висок крвен притисок
  • Имате дијабетес
Претходна објаваЗошто понекогаш се чувствуваме како да паѓаме кога заспиваме?
Следна објаваСечкана салата со варено пилешко

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име