Дома Health Што е невропатија? Пецкање, болка, мускулна слабост…

Што е невропатија? Пецкање, болка, мускулна слабост…

360
0

Што е невропатија? Пецкање, болка, мускулна слабост…
Невропатијата може да биде акутна – ако симптомите траат до шест месеци или хронична – кога симптомите траат подолго


Невропатија е болест на периферните нерви кои се одговорни за мускулите, кожата и внатрешните органи. Првиот и најчест симптом на оштетување на нервите е намаленото чувство или трнење во прстите или стапалата. Некои пациенти чувствуваат болка, додека други не чувствуваат иритација ниту промена на температурата. Ова се веќе сигнали дека болеста постои. Пациентот може да почувствува слабост во мускулите, промени во органите за варење (на пр. надуеност, гадење, дијареа), проблеми со празнење на мочниот меур, па дури и проблеми со потенцијата.

Посебен интерес е насочен кон дијабетична и постхерпетична невропатија, алкохолна невропатија, синдром на карпален тунел, ХИВ сензорна невропатија итн.

Дијабетичната невропатија, која е една од ендокрините невропатии, е група од најчестите компликации на дијабетес мелитус. Според некои автори, се јавува кај 90% од засегнатите пациенти. Патогенезата на дијабетесот сè уште не е разјаснета и е многу сложена, но сигурно е дека се вклучени и меѓусебно поврзани бројни метаболички процеси, кои настануваат како резултат на недостаток на инсулин, хипергликемија и Ц пептид.

Симптоми на слаба циркулација кои никогаш не треба да се игнорираат

Невропатијата може да биде акутна (ако симптомите траат до шест месеци) или хронична (кога симптомите траат подолго). Најчеста е мешаната сензорно-моторна невропатија кај популацијата од над 75% од пациентите со дијабетична невропатија, пишува на страницата ordinacije.info .

Фокалната или мононевропатија е честа појава кај постарата популација, а кај оваа варијанта на болеста е оштетен само еден нерв, додека симптомите се појавуваат само во областа инервирана од тој нерв. Најчесто го зафаќа нервот на зглобот, средишниот или страничниот дел на стапалото, потколеницата, бутот, а се манифестира со силна болка по зафатениот нерв. Терапијата може да биде симптоматска (симптомите на болеста се ублажуваат) или хируршка (ако болката е силна и не исчезнува, што најчесто е случај со синдромот на карпален тунел).

Дифузна проксимална невропатија е состојба каде што се зафатени големи нерви, пациентот чувствува тремор и мускулна слабост, има потешкотии да стане, чувствува пецкање или пецкање под кожата. 10-30% од таквите пациенти немаат дијабетес, но важно е пациентот да се прегледа во оваа фаза на болеста, за да се исклучат други причини за нервни заболувања. Кај дифузната дистална невропатија, наидуваме на оштетување на малите нерви во рацете и нозете. Пациентот чувствува печење во пределот на стапалата или во висина на чорапите, го губи чувството на студ и топлина или има хронична болка.

Многу е важно при клиничкиот преглед да се идентификува потеклото – причината за болеста, за да се примени адекватна терапија и да се спроведе третман на невропатија.

Претходна објаваНемате ацетон дома, но итно треба да го отстраните лакот? Четири трикови кои ќе ви го решат проблемот
Следна објаваСветски ден за борба против ракот, 4 февруари

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име