Дома Психолошки совети Што е мизофобија?

Што е мизофобија?

1000
0

Кога миењето раце станува опсесија и го деградира квалитетот на животот…

Патолошкиот страв од микроби, бактерии, бактерии може драстично да го влоши, па дури и да го уништи квалитетот на животот

Луѓето кои необјасниво се плашат од бактерии, микроби, микроорганизми, нечистотија може да страдаат од мизофобија. Овој патолошки страв од инфекција се нарекува и гермофобија, бацилофобија или бактериофобија.

Овој страв е измислен за да се опише форма на опсесивно-компулсивно нарушување што се манифестира со тоа што некој постојано ги мие рацете. Мизофобијата е поврзана со компулсивно миење раце.

Името директно се однесува на абнормалниот страв од нечистотија и прашина, тие не припаѓаат на ова специфично нарушување, туку се нарекуваат молизамфобија или молизомофобија, или рипофобија и руфофобија. Терминот бацилофобија директно се однесува на стравот од бактерии и микроби.

Луѓето со мизофобија обично ги покажуваат овие симптоми:

  • Претерано миење раце
  • Избегнувајте места кои може да содржат голем број на микроорганизми
  • Страв од физички контакт, особено со странци
  • Поминувате многу време за чистење и дезинфицирање на вашата околина
  • Никогаш не споделуваат лични работи
  • Страв од разболување

Мизофобијата значително влијае на секојдневниот живот на поединецот и може да варира по јачината на симптомите – од отежнато дишење, прекумерно потење, забрзан пулс, но и состојба на паника при изложување на состојби во кои има повеќе микроорганизми.

Причина

Постојат многу други фактори и причини зошто некој може да развие мизофобија, како што се анксиозност, депресија или трауматска ситуација. Растењето во култура каде хигиената е релативно интегрирана во општеството (употребата на стерилизатори за раце, навлаки за тоалетни седишта и антибактериски марамчиња) може да биде главна сила во развојот на мизофобија.

Треба да се каже дека луѓето со мизофобија може да почнат да се повлекуваат од општеството, да губат пријатели или нивните социјални односи да бидат деградирани.

Меѓутоа, ова не мора да значи дека овие луѓе стануваат целосно непродуктивни. Можеби најпознатиот човек кој имал мизофобија е генијалниот српски пронаоѓач Никола Тесла.

Мизофобијата се третира исклучиво со стручна помош, лекови и психотерапија. Но, секако, првиот услов е лицето со ова нарушување да сака да се лекува и да побара помош.

Претходна објаваМногу е важно да го регулирате крвниот притисок, еве како
Следна објаваЗа слабеење, против шеќер, во полицистични јајници… Колку ЈАБОБОК ОЦЕТ треба да се пие за различни намени?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име