Покрај темното чоколадо, авокадото, конопот и бадемите, киноата е една од најпознатите супер намирници во светот.
Спаѓа во групата на житарки (псевдо житарки) и е богат со протеини, влакна, витамини и минерали и се смета за најхранлива храна на планетата.
Она што е важно да се напомене е дека киноата е без глутен, па затоа може да ја користат луѓе кои страдаат од целијачна болест.
Киноата е многу хранлива и е одличен извор на протеини, растителен протеин кој е поздрав за нашиот организам од животинскиот и го има во изобилство во оваа житарка, па стана одлична замена за внесот на месо за луѓето кои не ја консумираат.
Оваа житарка може да биде и одлична замена за оризот или леќата и да им даде на вашите јадења сосема нов вкус.
Нутритивна вредност на киноа на 100 g:
Енергетска вредност 368 kCal
Протеини 14,2 гр
Јаглехидрати 64гр
Влакна 7гр
Масти 6гр
Многу богата е со минерали како што се магнезиум, манган, железо, бакар, фосфор, цинк, селен, калиум и калциум, додека витаминот содржи витамини од Б комплексот, како и витамин Е.
Важно е да знаете дека киноата е одличен извор на омега 3 масни киселини, кои се исклучително важни за нашето тело.
Подготовка:
Во зависност од јадењата што ги подготвувате, потребно е претходно да се готви киноа.
Во тенџерето истурете две шолји вода и една шолја киноа и оставете да зоврие, а потоа оставете го на намален оган уште 10-15 минути и додадете го во садот што го подготвувате.
Предности:
Го регулира крвниот притисок
Го регулира холестеролот
Го намалува ризикот од развој на дијабетес
Го подобрува варењето.