Дома Здравје Што е и како настанува тремор Тремор на телото

Што е и како настанува тремор Тремор на телото

511
0

Тремор е неволно, повеќе или помалку ритмичко грчење на мускулите во одредени делови од телото. Треморите можат да бидат со поголеми или помали движења и брзини.

Како се јавува:
Тремор се јавува или за време на одмор, или првично или за време на доброволни движења. Се јавува и кај здрави луѓе кога се нагло изложени на студ, потоа поради замор, по носење тежок товар или од психички причини. Постојаното неволно тресење (патолошки тремор) е знак на нервна болест. Ваквите потреси се состојат од повеќе или помалку ритмички движења околу една оска, поради наизменични контракции и опуштања на една група мускули.

Каде се јавува тремор:
Тремор најчесто се јавува на рацете, нозете, главата, спуштените очни капаци, долната вилица и јазикот. Разликуваме брзо и бавно, и фино и грубо тресење. Треперењето за време на одмор е карактеристично за Паркинсоновата болест и артериосклероза на крвните садови на мозокот. Таквото тресење е слично на броење пари или фаќање апчиња. Треморите кои се јавуваат на почетокот или за време на извршувањето на доброволните движења се среќаваат кај различни болести на големиот и големиот мозок (на пр. мултиплекс склероза, церебеларен тумор итн.).

Има и тремор, чија причина не е позната. Ваквите потреси се појавуваат на млада возраст и можат да траат цел живот, тешко се лекуваат, но се безопасни бидејќи освен треморот, нема други знаци на болест на нервниот систем.

Кога се појавува најчесто:
Тремор се јавуваат и кај некои труења (олово, жива, алкохол), кај некои внатрешни болести (на пр. Базедоова болест) и сифилис на мозокот (прогресивна парализа). Секој трепет престанува во сон.

Како да се лекува:
Третманот на тремор се состои во лекување на основната болест што ја предизвикала. Со престанок на предизвикувачката болест престанува и треморот. Меѓутоа, за ублажување на овој симптом, кој е многу непријатен за пациентите, се даваат разни лекови против тремор.

Претходна објаваКуглоф со лимон (рецепт)
Следна објаваОва е ВИТАМИН кој може да ги намали штетните ефекти од Загадувањето на воздухот

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име