Дома Психолошки совети Што е емоционална интелигенција?

Што е емоционална интелигенција?

308
0

Иако концептот на емоционална интелигенција е релативно млад, во последните дваесет години оваа тема беше интересна за голем број експерти од областа на психологијата и медицината.

Што е тоа емоционална интелигенција?

Според психолошките дефиниции, емоционалната интелигенција е способност да се разберат и да се одговори на емоциите, и многумина сметаат дека е поважна дури и од самиот IQ, особено кога станува збор за работата. Вообичаено е верувањето дека луѓето со добро развиена емоционална интелигенција се поуспешни од оние со помалку развиена.

Постојат четири нивоа на емоционална интелигенција: перцепција на емоции, можност рационално да ги користите, разбирање и управување со емоциите. Тоа исто така вклучува познавање на сопствените чувства, мотивирање на себеси, контролирање на интензитетот на чувствата, препознавање емоции кај другите луѓе и воспоставување и одржување на здрави односи со други луѓе.

И покрај фактот дека станува збор за релативно нов концепт, (дефиниран е во 1990 година), тој беше брзо прифатен од пошироката јавност затоа што објаснува некои секојдневни ситуации, зошто, на пример, некое лице е омилено во општеството или зошто некој одлично се снаоѓа во различни задачи или ситуации. Емоционалната интелигенција исто така вклучува и можност за препознавање и управување со туѓите емоции.

Родителите нè учат од рана возраст како да стекнуваме пријатели, самодоверба, како да работиме заедно во група, да ги исполнуваме обврските, да сочувствуваме со другите и да ги решаваме конфликтите. Токму овие вредности, научени во детството, се клучни за правилен развој на емоционалната интелигенција, која е неопходна за секојдневно функционирање со други луѓе.

Претходна објаваНајтесниот мост на светот? Само голем човек застанува да им помага на малите суштества. Навистина интересно…
Следна објаваТри видови брашно, одлични за храна без глутен…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име