Дома Родители и деца Што е дислалија и како да се забележи кај дете

Што е дислалија и како да се забележи кај дете

1031
0

Дислалија е едно од нарушувањата на говорот, кое вклучува нарушувања во изговорот на звуците или артикулацијата. Тие можат да бидат од различни типови и да настанат поради неколку причини.

Што е дислалија и како да се забележи кај дете

Може да бидат предизвикани од органско нарушување, расцеп на непцето, усните, проблеми со вилицата. Има и функционална дислалија, за која не знаеме како настанува, бидејќи тоа се деца кои немаат органски пореметувања, добро слушаат, но погрешно ги изговараат гласовите, постои и моторна дислалија која се карактеризира со недоволно квалификувани говорни органи.

Говорните нарушувања и говорните дефекти се иста работа, но дека терминот „мана“ во современиот свет е надминат поради неговата негативна конотација.

Во развојот на типичните деца, оние кои немаат психофизички нарушувања, првиот збор се очекува околу првиот роденден, а до тригодишна возраст детето треба да изговори 18 звуци.

„Од три до пет и пол години детето етапно ги развива звуците на јазикот. Од три и пол до четири и пол години треба правилно да ги изговара звуците с, ц, в, ш, ж, така што до пет и пол години ќе развие покомплицирани звуци – ќ, ч, ѓ, љ и р“, објаснува тој.

До петтата година детето треба правилно да ги изговара сите звуци на мајчиниот јазик. Сепак, тоа сè повеќе не е случај.

Во пракса се случува да има деца во трето или петто одделение со проблематичен говор што е многу доцна. Колку подолго чекате, толку повеќе години детето ги изговара звуците погрешно и ги автоматизира. Тоа е многу потешко да се реши, отколку кога нема глас, треба да реагирате при првиот знак.

Што „кажува“ пелтечењето за состојбата на семејството
Некои нарушувања на говорот од психолошка гледна точка, нагласувајќи дека не секое од нив има своја психолошка причина. Пелтечењето, на пример, има таква основа, која најчесто се јавува во семејната средина.

Таму може да се зборува за ладна, нестимулативна семејна атмосфера, за родители кои нејасно ги изразуваат своите пораки и кои имаат нагласен авторитетен модел на воспитување. Појавата на потиснат страв во атмосфера каде што има зголемени барања и малку награди и пофалби може да доведе до проблем со пелтечење кај децата. Таквите односи создаваат и несигурност и лоша слика за себе во дете кое во комбинација со пелтечење создава маѓепсан круг.

Претходна објаваКако да забележите глупави луѓе? Фројд вели дека една реченица е доволна за да знаеш со кого си имаш работа
Следна објаваЧепкањето на носот го зголемува ризикот од ОВАА БОЛЕСТ

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име