Дома Health Што е БЕЛОДРОБНА ЕМБОЛИЈА?

Што е БЕЛОДРОБНА ЕМБОЛИЈА?

322
0

Што е БЕЛОДРОБНА ЕМБОЛИЈА?
Белодробната емболија е нарушување предизвикано од акумулација на згрутчена крв во пулмоналната артерија со последователна опструкција на протокот на крв во ткивото на белите дробови.

Причина за болеста

Најчестиот тип на пулмонален тромб е тромб кој обично потекнува од вена на ногата или карлицата. Згрутчувањето се шири на двата бели дробови во 65% од случаите, на десното белодробно крило во 25%, а на левото белодробно крило во 10% од случаите. Повеќето тромбоемболи се акумулираат во големи или средни пулмонални артерии.

10 изненадувачки факти за белите дробови

ТРЕТМАН

Во случаи на пулмонална хипертензија и акутна пулмонална срцева болест, помагаат лековите кои ги прошируваат пулмоналните крвни садови и кардиотониците за срцето. Норепинефрин се дава за да се намали крвниот притисок. Тромболитичката терапија се дава и интравенски, бидејќи го забрзува „кршењето“ на згрутчувањето и се препорачува кај пациенти со масивна емболија и системска хипотензија. Во одредени случаи се врши хируршко отстранување на згрутчувањето.

Претходна објаваАКО САКАТЕ КИСЕЛА ВОДА, МОРА ДА ЗНАЕТЕ ШТО ТОЧНО ПРАВИ НА ВАШЕТО ТЕЛО: Ќе останете без зборови кога ќе слушнете
Следна објаваПет симптоми кои велат дека панкреасот ви откажува

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име