Дома Health Што е афазија, болеста на Брус Вилис?

Што е афазија, болеста на Брус Вилис?

192
0

Што е афазија, болеста на Брус Вилис?
Многумина првпат слушнаа за оваа болест поради Брус Вилис, кој се повлече од актерството откако му беше дијагностицирана афазија, а сега семејството објави дека болеста за жал напредувала.

Се поставува прашањето – што е афазија, како се развива и дијагностицира?

Афазијата е јазично нарушување предизвикано од оштетување на одредена област на мозокот што го контролира изразувањето и разбирањето на јазикот.

Многу луѓе имаат афазија како резултат на мозочен удар. И мажите и жените се подеднакво погодени, а повеќето луѓе со афазија се средовечни и постари.

Постојат многу видови на афазија. Тие обично се дијагностицираат врз основа на која јазична област на доминантната страна на мозокот е засегната, како и степенот на оштетување.


Што предизвикува афазија?

Афазијата е предизвикана од оштетување на јазикот на доминантната страна на мозокот, обично левата страна, а може да биде предизвикана од мозочен удар, повреда на главата, тумор на мозокот, инфекција, деменција…

Во моментов не е познато дали афазијата предизвикува целосно губење на јазичната структура или предизвикува тешкотии во пристапот и користењето на јазикот.

Кои се симптомите на афазија?

Симптомите на афазија зависат од типот на афазија.

Луѓето со Брока-ова афазија, понекогаш наречена експресивна афазија, на пример, можат да елиминираат одредени зборови од нивниот јазик и да зборуваат со кратки, но значајни реченици. Тие обично можат да разберат некој говор од други.

Бидејќи оштетувањето е во предниот дел на мозокот, што е исто така важно за моторните движења, луѓето со Брока-ова афазија често имаат слабост на десната страна или парализа на раката и ногата.

Оние со Верникова афазија, понекогаш наречена рецептивна афазија, може да зборуваат со долги, збунувачки реченици, да додаваат непотребни зборови или да измислуваат нови зборови. Тие обично имаат потешкотии да го разберат говорот на другите.

Луѓето со глобална афазија имаат потешкотии да зборуваат или да го разбираат јазикот.


Како се дијагностицира афазија?

Потврда за афазија, степенот на оштетување и предвидување на успешен третман може да се процени и потврди со збир на сеопфатни јазични тестови спроведени од логопед.

Овие тестови вклучуваат проучување на зборување, именување, повторување, разбирање, читање и пишување.

Поставувањето дијагноза може да вклучи и употреба на процедури за снимање на мозокот, како што се:

Компјутеризирана томографија (КТ) – Ова е тест за снимање што користи рендгенски зраци и компјутер за да направи детални слики на телото. КТ скен покажува детали за коските, мускулите, мастите и органите. КТ скенирањето е подетално од општите рендгенски зраци.
Магнетна резонанца (МРИ) – дијагностичка процедура која користи комбинација од големи магнети, радиофреквенции и компјутери за да произведе детални слики на органи и структури во телото.
Позитронска емисиона томографија (ПЕТ). Техника за снимање базирана на компјутер која користи радиоактивни супстанции за да ги испита процесите во телото.

Како се лекува афазијата?

Здравствениот работник ќе разговара со пациентот за специфичниот третман за афазија врз основа на: возраста, општото здравје и медицинската историја, врз основа на доминантната рака на пациентот (дали пациентот е левак или деснак), врз основа на толеранција на одредени лекови , процедури или терапии…


Целта на третманот е да ја подобри вашата способност за комуникација преку методи кои може да вклучуваат:

Говорна терапија
Невербални комуникациски терапии, како што се компјутери или слики
Групна терапија за пациенти и нивните семејства

Некои луѓе со афазија целосно закрепнуваат без третман. Но, за повеќето луѓе, одредена количина на афазија обично останува.

Третманите како што е говорната терапија често може да помогнат да се обноват некои функции на говорот и јазикот со текот на времето, но многу луѓе сè уште имаат проблеми со комуникацијата.

Ова понекогаш може да биде тешко и фрустрирачко и за лицето со афазија и за членовите на семејството.

Важно е членовите на семејството да ги научат најдобрите начини за комуникација со својата сакана личност. Логопедите често можат да помогнат во ова.

Храна од која човек буквално може да живее

Предлозите може да го вклучуваат следново:

Вклучете го лицето со афазија во разговори
Поедноставете го јазикот со користење кратки, едноставни реченици
Повторете ги клучните зборови или запишете ги за да го разјасните значењето по потреба
Користете природен разговор на ниво на возрасни
Охрабрете ги сите видови комуникација, вклучувајќи говор, гестови, покажување со прст или цртање
Дајте му на лицето доволно време да се изрази
Помогнете му на лицето да се вклучи надвор од домот, на пример преку групи за поддршка
Некои луѓе може да сметаат дека компјутерите се корисни и за комуникација и за подобрување на јазичните вештини.

Претходна објаваКако да разликувате напад на паника од срцев удар
Следна објаваОвие 4 пијалоци се убедливо најлоши за висок крвен притисок!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име