Дома Здравје Што е активен јаглен и како се користи?

Што е активен јаглен и како се користи?

2504
0

Еден од препаратите што можете да ги најдете во аптека е активниот јаглен, кој често се споменува кога се зборува за исфрлање на отровите од организмот.

Затоа е важно да се знае што всушност служи и како треба да се користи.

Што е активен јаглен?

Активниот јаглен, пред сè, не е обичен јаглен што се добива со согорување на дрво. Се добива со посебен процес на обработка на обичниот јаглен со негово загревање во присуство на гасови. Со тој посебен процес, активниот јаглерод добива многу повеќе ситни дупки и пори кои ја зголемуваат неговата површина.

Како се користи?

Активниот јаглен се внесува во организмот орално, т.е. перорални капсули. Многумина ги користат и во форма на пудра што ја нанесуваат на лицето или забите.

Но, важно е да се напомене дека штом активниот јаглен ќе се внесе во нашиот стомак, тој не се пренесува од желудникот во нашиот систем, туку се исфрла преку столицата.

Како работи?

Откако ќе се внесе во стомакот, активниот јаглен делува како сунѓер кој ги апсорбира штетните материи низ порите. Откако ќе ги впие, а со оглед на тоа што не се пренесува во нашиот организам, штетните материи се исфрлаат со јагленот во столицата.

На активниот јаглен му треба одредено време за да почне да работи, помеѓу еден и четири часа.

А доколку постои сомневање дека дошло до труење, тоа треба да се земе што е можно поскоро затоа што нема смисла да се користи кога некој отров веќе влегол во нашиот систем.

За што се користи?

Активниот јаглен е присутен во човековата култура уште од раните години на 19 век и е едно од првите средства во борбата против труењето.

Како што одминуваше времето, нејзината улога стануваше се поголема и денес освен за медицинска употреба се користи и за производство на разни филтри, индустрија…

Неговата главна улога е како што следува:

Во случај на труење – способноста за врзување на токсините е нејзина главна особина, така што различните труења претставуваат добра причина за неговата употреба. Тука треба да се разликува труењето со лекови, но и со други отрови.

Треба да се земе во рок од еден час по труењето бидејќи потоа токсините се апсорбираат во телото и неговото дејство се намалува.

Исто така, важно е да се напомене дека не делува на сите труења, па на пример не делува на труење со алкохол, тешки метали, железо…

Претходна објаваЉубовта кон кафето и чоколадото ја одредуваат гените
Следна објаваЕве што предизвикува лош здив

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име