Дома Родители и деца Што да правам кога детето плаче?

Што да правам кога детето плаче?

162
0

Тие велат дека секоја ситуација има свои две крајности: во контекст на плачење, тоа значи или да реагираме на првата веднаш или воопшто да не реагираме.

„Само нека престане да плаче”. Верувам дека нема родител кој не ја изговорил оваа фраза барем еднаш. И покрај фактот дека солзите и плачот се составен дел од растењето на детето, секој родител се справува со нив на свој начин.

Заедничко за родителите, барем во повеќето случаи, е тоа што не им е грижа кога детето плаче. Она што ги прави различни е во нивната реакција на солзите на детето, што е поврзано со начинот на кој родителот се справува со нивните солзи воопшто, како и со чувствата зад солзите.

Зошто плаче…

Еден од првите начини на кои детето ја покажува својата непријатност е преку глас и плачење. Така и новороденчето кога му е непријатно вреска и плаче. Со оглед на тоа дека движењата на големите мускулни групи сè уште не се развиени, односно дете само на возраст од околу 12 месеци може самостојно да седи, да застане, да оди, гласот ќе биде главната алатка со која детето се бори за родителско внимание и помош .

Детето во овој период сè уште е значително зависно од родителот кој му помага да ја регулира непријатноста.

Бидејќи детето развива се повеќе и повеќе моторни вештини во периодот околу втората година, има напредок во развојот и комуникацијата на говорот и јазикот. Почнуваат да се појавуваат првите зборови на детето, што укажува на зголемена способност на детето да се изрази во она што го сака / не сака.

Ова не значи дека детето ќе ги употребува усвоените зборови во секое време во овој период, затоа што прво има неколку од нив во вокабуларот, и второ сè уште главно ќе плаче и ќе се фрустрира, повремено ќе може да се смири побрзо. Фигуративно кажано, каналот на зборови и говор постепено ќе се зајакнува, наспроти каналот на фрлање на подот и плачење. Значи, овој период во жаргон честопати се нарекува период на лутина, односно период на излив на гнев.

Во овој период, детето го запознава светот со тестирање на границите на истиот свет (и родителите) и може да издржи поголема фрустрација, но со изразување на својот гнев фрлајќи на подот, врескајќи, кршејќи играчки …. Што понатаму го интензивира гневот е сè уште недоволно функционален развој на говорот – јазик.

Претходна објаваМаринада од 5 состојки што ќе го подобрат вкусот на секое месо на скара
Следна објава5 силни докази дека сакањето себеси води кон поздрав и посреќен живот!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име