Дома Психолошки совети Што ако стравот излезе од контрола? Препознајте ги симптомите на фобија…

Што ако стравот излезе од контрола? Препознајте ги симптомите на фобија…

203
0

Стравот од кучиња ќе стане фобија ако започнете да ги избегнувате сите места каде што може да се најде куче.
Сите имаме неколку ирационални стравови, така што некои луѓе се плашат од пајаци, а некои да одат на стоматолог. И додека повеќето луѓе живеат со овие стравови, има и такви на кои им донесуваат немир и се јавуваат во форма на вознемиреност.


Во овој случај, обичниот страв прераснува во фобија што ги тера таквите луѓе да имаат тенденција да ги избегнуваат местата и ситуациите што ги прават да се чувствуваат така. Но, оваа промена честопати има лошо влијание врз целокупниот квалитет на живот .
Фобиите најчесто се појавуваат во детството, но не е невообичаено да се појават во подоцнежните фази од животот, и иако чувството на страв е инаку добро за човечкиот развој, затоа што тогаш човекот е поподготвен од опасност и побрзо реагира, последица на страв или фобија во форма на напади на паника може дополнително да го наруши животот на една личност.


ФОБИЈА ИЛИ СТРАВ


Турбуленцијата што се јавува при летање со авион е чест страв, но да речеме кога поради тој страв ќе одлучите да не одите на некој важен животен настан на блиска личност бидејќи одењето таму е возможно само со лет, тоа е фобија .
Исто така, нервозата што ја чувствувате кога ќе се најдете во близина на куче е чест страв, но избегнување паркови затоа што ќе има кучиња, постои фобија.
Фобиите се поделени во четири вида и можат да бидат поврзани со животни , со природни услови (темница, висина) и можат да бидат од медицинска природа (страв од игла) и поврзани со животни ситуации (страв од тесни простори, на пример).


НАПАД НА ПАНИКА


обиите честопати резултираат со напади на паника, а ваквите состојби стануваат сè почести во општеството.
Преваленцата на панично растројство кај општата популација е 0,5-3% во рок од една година, објавуваат експертите и дека жените се повеќе склони кон ова нарушување.


Симптоми на фобија


Тие можат да се движат од благи до многу непријатни, како што се напади на паника и вознемиреност. Ова се физички симптоми на фобии :
отежнато дишење,
забрзано чукање на срцето,
болка во градите,
пецкање по целото тело,
ти се врти,
чувство на топло или екстремно ладно,
потење,


Ментални симптоми:
паника или вознемиреност,
желба да се избега ситуацијата,
страв од губење контрола,
чувството дека ќе ја изгубиш свеста,
свесни сте дека претерувате, но не можете да си помогнете,


Кога да побарате помош?


Едноставно е, ако фобиите ве спречуваат да функционирате нормално во текот на целиот ден, можеби ќе ви помогне разговорот со експерт. Но, вистината е дека не може да се умре од напад на паника .
Ова е една од првите работи што терапевтите им ги кажуваат на своите клиенти, но оваа информација не помага многу кога ќе се случи нападот, бидејќи чувството на претстојна смрт е многу реално, без оглед на тоа што знаат дека не е така бидејќи му посочиле терапевтот е.
Се разбира, ваквите состојби може да се третираат, а терапиите се јавуваат во широк опсег и се движат од третман со лекови до психотерапевтски третман или комбинација на овие пристапи.

Претходна објаваОрео десерт во чаша со шумски плодови…
Следна објаваТест на личност: Она што најчесто жените го носат во својата чанта открива многу за нивниот карактер…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име