Дома Здравје Што ако сте… алергични на прашина

Што ако сте… алергични на прашина

521
0

Иако алергијата на домашна прашина се јавува во текот на целата година, симптомите како кивање и насолзени очи се поизразени во текот на есента и зимата, особено за време на грејната сезона. Кога ќе се спомене овој здравствен проблем, тоа обично се однесува на прашина, која е присутна насекаде, меѓутоа, повеќето луѓе се всушност алергични на грини кои живеат во мали честички нечистотија.

За жал, тешко е целосно да се отстрани прашината од просторот за живеење, но со редовно проветрување, чистење со правосмукалка и миење кревети, теписи и постелнина, овие непријатни алергени може во голема мера да се потиснат.

Најчести симптоми се чешање, црвенило и пликови на кожата, како и насолзени очи, кивање, кашлање, гушење, па дури и алергиска астма и бронхитис. Во секој случај, реакциите се движат од многу благи до толку интензивни што значително го попречуваат секојдневниот живот на пациентот.

Тешкотиите главно се интензивираат во текот на есента и зимата, кога условите за размножување на грините се многу поповолни.

Како да се ослободите од грините ?

Грините не преживуваат на повисоки температури, па затоа се препорачува алиштата да се перат најмалку на 60 степени C, дури и кога станува збор за ќебиња и ќебиња.

Исто така, треба да се користи правосмукалка со филтер за вода, постелнината треба да се менува најмалку еднаш неделно, ќебињата треба редовно да се вакуумираат и по можност да се вадат на свеж воздух и сонце, а кадифените играчки треба редовно да се мијат. во машината за перење.

Дополнително, треба да се отстранат завесите од просториите во кои живеат луѓе алергични на прашина, а теписите да се заменат со теписи кои може редовно да се перат во машина за перење. Исто така, станот мора да се вентилира неколку пати на ден.

Третман

Алергијата на прашина е една од болестите кои не можат целосно да се излечат, бидејќи е невозможно целосно да се изолирате од алергените. Сепак, постојат голем број на лекови кои можат да бидат многу корисни за ублажување на симптомите и олеснување на секојдневниот живот на алергискиот човек.

Првиот чекор е да се тестира пациентот за алергени за инхалација. Покрај тоа, неопходно е да се одреди степенот на имунолошкиот одговор и вкупната количина на специфични антитела кои се произведуваат како одговор на алергени или грини.

Во лекувањето обично се вклучени неколку специјалисти – имунолог, дерматолог, пулмолог и специјалист за ОРЛ. Пациентот во никој случај не смее сам да купува лекови или да ја прекине терапијата самоиницијативно со цел да се спречат акутни симптоми и да се подигне прагот на чувствителност на алерген.

Денес, постојат голем број на алтернативни методи кои можат да бидат многу корисни во лекувањето на алергиите.

Инфо + Што се грини?

Грините се паразити кои се хранат со човечки првут и се видливи само под микроскоп, а се наоѓаат во домашна прашина, завеси, теписи, перници, јоргани, како и на кадифен играчки… Научните податоци покажуваат дека грините можат да живеат во секој дел од нашето живеење. простор, а се проценува дека може да има повеќе од 1,5 милиони од нив во еден кревет.

Исто така, науката потврди дека во перницата стара шест години, една десетина од нејзината тежина ја сочинуваат мртви клетки на кожата, живи и мртви грини, како и нивниот измет.

Идеални услови за размножување на грините се температура од 25 степени и влажност од 75 отсто, па ги има помалку во простории со сув воздух и на високи или ниски температури. Нивниот измет е еден од најсилните алергени за вдишување кој иритира стотици милиони луѓе.

Претходна објаваНавики кои го саботираат вашето здравје
Следна објаваХрана која предизвикува непријатен мирис на телото

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име