Поради своите корисни состојки – витамини, минерали, органски киселини и други биолошки активни супстанции, калинката е позната како „диво богатство на витамини“.
Шипинка долго време се смета за едно од највредните растенија бидејќи содржи големи количини на витамини, минерали, органски киселини и други биолошки активни материи.
Распространет е низ Европа, но може да се најде и на други континенти. Чаевите од шипка го елиминираат заморот, слабоста, бледилото и другите заболувања предизвикани од недостаток на витамин Ц.
Шипинка поволно делува на органите за варење, го стимулира излачувањето на урината и го спречува создавањето на камења во бубрезите и уринарните патишта. Ја чисти и крвта, а се користи и при воспалителни процеси на бубрезите и мочниот меур.
Чајот од цветни ливчиња од шипка се користи за лекување на хемороиди, дијареа и грчеви во стомакот. Шипинка помешана со други лековити растенија се користи за лекување на многу други болести.
Колковите од шипка се берат на крајот на летото и во текот на есента, при добро и суво време.
Презрелите и незрелите калинки содржат значително помалку корисни состојки и затоа треба да се берат само тврди плодови со црвено-портокалова боја. Патем, од шипки се подготвува исклучително вкусен џем.