Дома Психолошки совети Шест нијанси на љубов: Како да знаете која ја чувствувате за некого?

Шест нијанси на љубов: Како да знаете која ја чувствувате за некого?

1868
0

Науката ни ја објаснува љубовта на многу неромантичен начин. Љубовта е кога во нашето тело се ослободуваат одредени хормони и кога се активираат одредени делови од мозокот како што е хипокампусот.

За наша среќа, љубовта ја проучувале многу безнадежни романтичари, филозофи, бардови, поети, музичари…

Резултатот е тоа што денес знаеме дека има многу различни видови на љубов. Всушност, античките грчки филозофи ја проучувале оваа тема и утврдиле дека постојат шест различни форми на љубов.

Агапе – највисоката форма на љубов

Агапе се смета за највисока од сите форми на љубов. Сепак, постојат неколку различни начини на кои може да се толкува.

Зборот првпат стапил во употреба во времето на легендарниот грчки автор Хомер, кој ги напишал Илијадата и Одисејата околу 7 век п.н.е.

Значењето на зборот во тоа време беше поблиску до наклонетост, на пример да се поздрави некого со љубов. Зборот еволуирал со текот на времето и е многу поблиску до божествената љубов, поради неговата употреба во различни преводи на Библијата. Во такви случаи, агапе значи Божја љубов кон човештвото и љубов на човештвото кон Бога.

Ерос – Романтична љубов

Ерос е толку ценет и важен облик на љубов што дури и грчкиот бог на љубовта го добил името по него.

Еросот е најблиску до она што денес би го нарекле романтична љубов. Оваа форма на љубов обично се движи од мисли, желби и постапки кои се главно ограничени на спалната соба. Но, тоа е повеќе од тоа. Тоа е и љубовта што се негува во бракот, еден вид љубов кон другата половина.

Филија – Братска љубов или љубов меѓу пријатели

Една од најчестите облици на љубов што ја доживуваме секој ден е филија, или љубовта што ја споделуваат пријателите. Овој облик на љубов првпат бил дефиниран од грчкиот филозоф Аристотел како љубов што се споделува меѓу пријателите, конкретно во три специфични типа на пријателство.

Првиот тип е оној заснован на корисноста. Оваа форма на филија се состои од односи или интеракции меѓу луѓето во многу површни околности, како што е купувањето нешто од некого. Во модерното време, овој тип на врска веројатно не би го опишале како пријателство, туку повеќе како познаник.

Друга форма на филија е многу поблиску до она што би очекувале да биде – целосно се работи за уживање во друштвото на другите.

Последната форма на филија, која се однесува на највисоката форма, е она што би го нарекле љубовта помеѓу браќата или вистинските пријатели.

Сторџ – Љубов што ја споделува семејството

Сторџ е форма на љубов за која се вели дека е најприродна и развиена повеќе како инстинкт отколку што било друго. Тоа е вид на љубов што мајката ја чувствува за своето дете уште пред да се роди.

Оваа форма на љубов речиси исклучиво ја доживуваат членовите на семејството и може да се зголеми или намали со текот на времето. Едно големо не-семејно толкување може да се најде меѓу најблиските пријатели.

Филаутија – самољубие

Филаутија првично беше споредувана со љубовта што човекот ја има за себе, како и грижата за сопствената среќа или благосостојба.

Интересно е што ова не секогаш се сметало за високо ценета форма на љубов, а всушност се сметало за морална маана! За луѓето кои практикувале филаутија се вели дека се суетни, себични и егоисти. Меѓутоа, со текот на времето, филаутијата стекнала подобра репутација и разбирање.

Постепено, филаутијата или самољубието почна да расте како концепт кој не само што е добар, туку и исклучително корисен за вашето ментално здравје.

Ксенија – Љубовта се одразува во гостопримството

Оваа форма на љубов е помалку тип на љубов, а повеќе е општо упатство што треба да се следи. Тоа е љубовта што доаѓа од гостопримството и таа е една од најстарите вкоренети форми на љубов.

Сите култури во светот споделуваат слични вредности кога станува збор за концептот на Ксенија.

Претходна објаваСОВРШЕН регулатор на шеќерот во крвта! Потребно е само едно јајце и оцет…
Следна објаваПирошки со сирење (рецепт)

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име