Чорба од говедски коски: Дали знаевте дека чорбата од коски е најдобриот природен лек?
Кралицата меѓу сите супи, барем што се однесува до здравјето, секако е супата од коски . Според антрополозите, луѓето ја користат оваа специјалност уште од праисторијата.
Првите луѓе сакале да го искористат секој дел од пленот што го уловиле, па ги полиле животинските коски со врела вода и се хранеле со овој препарат. Подоцна откриле дека течноста ги одржува здрави, им ги зајакнува коските, им дава енергија, ги штити од кожни болести, им помага да спијат подобро и им обезбедува многу други здравствени придобивки.
Супа од коски – некогаш омразено јадење, денес хранливо чудо
Колоквијално – подлогата со која сипуваме рижото, сосови, чорби и други супи, низ историјата се готвела во тенџерињата на нашите баби и била вообичаен селски деликатес кој преку ноќ можел да се претвори во ладно јадење – специјалитет што или навистина ни се допаѓа или не воопшто не ми се допаѓа. Денес, супата од коски е чудо на исхрана која се подготвува во најдобрите ресторани и е синоним за супер храна.
Чорбата од коски се подготвува од говедско, свинско, пилешки или коски од риба, со долго варење кое понекогаш може да трае и цел ден. Во коските обично се додаваат зеленчуци како моркови, магдонос, кромид и целер, а понекогаш коските се варат сами.
Оваа супа треба да се готви толку долго за да се извлече колаген , протеин кој делува како лепак што го држи нашето тело заедно.
Супа од коски е магична напивка која ги зачувува косата, кожата, ноктите и забите
Токму поради високата концентрација на колаген, супата од коски е магичен пијалок кој ги штити зглобовите, забите, кожата, косата и ноктите .
Чорбата од коските е исто така богата со калциум, магнезиум, фосфор и амино киселини кои ги поттикнуваат раните да зараснат побрзо и имаат антиинфламаторно дејство .
На жените во постменопауза им се препорачува да пијат шолја супа од коски секој ден. Клиничките испитувања покажаа дека супата од коските им помага на жените да го спречат стареењето на кожата и болестите на репродуктивниот систем.
Не смееме да заборавиме да ги споменеме придобивките од желатинот, кој го има и во коските и е одличен за варење . Експертите советуваат дека луѓето кои се борат со несоница треба да консумираат и супа од коски пред спиење.
Супа од коски е исклучително лесна за правење, но треба однапред да се вооружите со трпение. Во продолжение прочитајте го рецептот за старомодна супа од коски на која додадовме малку зеленчук за да го подобриме вкусот.
Супа од коски – Состојки:
4 до 6 кг коски (најдобри коски од бутот, опашката, вратот, зглобовите, тетивите, ребрата…)
8 литри вода
Зеленчук по избор (кромид, лук, целер, морков, праз, кељ,…)
Зачини по желба
Супа од коски – Подготовка:
Ставете ги коските во ладна вода и додадете ги зачините. Најдобро е да користите само сол и бибер, а на крајот доколку сакате додадете нудли, кнедли и слични додатоци во супата и зачинете по желба.
Гответе на највисока температура додека водата не зоврие. Веројатно во овој момент ќе се формира пена, па одматете ја ако сакате бистра супа. Откако ќе зоврие, намалете ја на најниската температура.
Гответе поклопено пет часа, а потоа додадете зеленчук. Кромидот и лукот оставете ги во лушпите.
Продолжете со готвење уште пет часа. Гответе покриено цело време за да не испари голема количина супа.
По 10 часа, исцедете ја супата, зачинете ја и по желба сварете додаток, како кнедли од гриз или тестенини.