Дома Здравје Четири причини зошто е добро да се јаде краставица

Четири причини зошто е добро да се јаде краставица

147
0

Краставиците се можеби едно од најценетите овошја, бидејќи растат од цвеќиња и содржат семе, краставиците се технички и ботанички – овошје, а не зеленчук.

Краставиците честопати се сметаат за идеална храна за убавина поради големата количина на вода (сочинуваат 95% вода!) И нивната супериорна способност за хидратација. Покрај јадење краставици, тие содржат витамин К и антиинфламаторни билни соединенија кои можат да помогнат во отстранување на подпухнатост во очите и лекување на темни кругови кога се нанесуваат на очните капаци.
Но, најважната од нивните придобивки за убавина е моќниот ефект на краставицата врз здравјето на срцето. Излегува дека тие го одржуваат вашиот кардиоваскуларен систем на различни начини.

Помагаат во контролата на шеќерот во крвта

Одамна е познато дека диетата со малку јаглени хидрати помага во контролирање на нивото на шеќер во крвта, а сега неколку студии врз животни покажуваат дека краставиците, особено, можат да помогнат во намалувањето на нивото на шеќер во крвта. Намалувањето на нивото на шеќер во крвта значи помало оштетување на крвните садови, како и на нервите кои го контролираат вашето срце. Во друга студија, кората од краставица (која содржи хранливи материи и растителни влакна) сврте многу маркери поврзани со дијабетес, вклучително и намалување на шеќерот во крвта. Затоа, не лупете ја кората, туку прво измијте го овошјето добро.

Можат да помогнат во намалување на крвниот притисок

Конзумирање краставици промовира проширување на крвните садови, што може да помогне во борбата против хипертензијата и да го намали ризикот од срцеви заболувања. Студија од 2017 година покажа дека консумирањето сок од краставица за 12 дена помага во намалување на крвниот притисок кај постарите возрасни лица. Лекарите препорачуваат пациентите со висок крвен притисок да јадат храна со малку натриум, а краставиците да направат одличен избор (под услов да не ги посолите). Тие исто така содржат магнезиум и калиум, што може да помогне во намалување на крвниот притисок, бидејќи тие помагаат да се отстрани натриумот преку урината.

Го штитат вашето срце

Студиите покажуваат дека тие се вешти во отстранување на штетните слободни радикали благодарение на нивните антиоксидантни својства (содржат флавоноиди, овие растителни соединенија). Антиоксидансите го блокираат оксидативниот стрес – хемиски процес кој создава штетни слободни радикали – што се покажа дека придонесува за рак и срцеви заболувања.

Помагаат да се спречат запушените артерии.

Истражувањата покажуваат дека овие семоќни билни соединенија се природна терапија за борба против атеросклерозата, опасна акумулација на масна материја на sидовите на артериите.

Претходна објаваКремаста пролетна чорба од млади компири и кромид
Следна објаваИзлезете од вашата безбедносна зона

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име