Доколку патите од висок крвен притисок, дефинитивно треба да ги промените прехранбените навики, за пред се да го намалите внесот на сол и масти и да го зголемите внесот на вода.
Но, покрај веќе познатите совети кои ќе го спречат појавувањето на „тивкиот убиец“, ќе ви помогне и миризлив зачин.
Доколку внесете два грама (или половина кафена лажичка) цимет во вашата дневна исхрана, полесно ќе го контролирате високиот крвен притисок.
Покрај тоа, неколку студии потврдија дека горниот и долниот крвен притисок кај возрасните го намалуваат добро познатиот миризлив зачин – цимет.
„Дефинитивно би препорачал да додадете цимет во вашата секојдневна исхрана, но само тоа нема да ви помогне да го намалите крвниот притисок.
Исхраната воопшто треба да се приспособи на здравствената состојба на организмот. Неопходно е и вежбање, бидејќи ниту еден зачин не може да ја замени активноста“, вели авторката на книгата „The Sooperfoods Rr Diet“ Венди Бразилец.
Покрај колачи, за појадок можете да јадете и цимет, можете да го посипете на кафе или јогурт со житарки. Со овој мирисен кафеав прав можете да го збогатите и сечканото овошје, како јаболко или круша.