Дома Health Хронични болести на кожата…

Хронични болести на кожата…

201
0

Хронични заболувања на кожата

Дерматомикоза

Дерматомикозите се заболувања на кожата, ноктите и косата предизвикани од габи. Одредени групи на луѓе се повеќе изложени на габична инфекција од другите. Ова ги вклучува постарите лица со нарушувања на циркулацијата во рацете и нозете и спортистите кои се изложени на поголемо оптоварување на долните екстремитети.

Во ретки случаи, габичните инфекции може да предизвикаат тешки инфекции кај луѓе со намалена телесна отпорност (луѓе на хемотерапија, ХИВ-инфекција/СИДА).

Габичните инфекции на кожата се пренесуваат со директен контакт со косата или кожата на заразено животно или индиректно преку предмети кои биле во контакт со заразено животно, најчесто куче, мачка, хрчак или зајак и домашен добиток. Најчести причини за габични заболувања на човечката кожа се следните групи габи: дерматофити, квасци и нешто поретко мувла.

Тие се распространети насекаде. Така одредени видови габи живеат во почвата (геофилни габи), паразитираат животните (зоофилни или животински габи) или само на луѓето (антропофилни габи).

Клиничката слика на габични инфекции на кожата зависи од предизвикувачкиот агенс, локализацијата на промените на кожата, зачувувањето на кожата, која формира цврста бариера за пенетрација на габите, како и имунолошкиот статус на носачот.

Алергиски заболувања на кожата

Кожните алергии претставуваат група на кожни заболувања во чиј развој важна улога играат алергиските механизми. Како резултат на дејството на медијаторите (супстанции ослободени од мастоцитите кои учествуваат во алергиската реакција) и лимфокините (биолошки активни супстанции создадени од стимулираните лимфоцити), настанува оштетување на ткивото кое го регистрираме како алергиско воспаление.

Контактен алергиски дерматитис

Бројни супстанции од нашата околина со кои сме во контакт може да предизвикаат контактен алергиски дерматитис на местото на контакт со кожата.

Вообичаено, на непокриените делови од телото се појавува црвенило, оток, плускавци кои пукаат, стануваат влажни и се формираат красти. Подоцна, кожата станува сува и испукана. Често е присутно чешање. Епикутаниот или „печ“ тестот ни помага да ја дијагностицираме оваа болест. Тестот се прави на оние алергени со кои пациентот е најчесто во контакт во секојдневниот живот и работа.

Уртикарија

Се верува дека 30 проценти од луѓето барем еднаш во животот имаат уртикаријална алергиска реакција, која се манифестира со појава на црвени или бледо издигнати промени од различни форми и големини кои наеднаш се појавуваат, исчезнуваат и со чешање се префрлаат на друго место. Освен на кожата, промени може да се појават и во други органи.

Болка во долниот дел на грбот

Може да се појават тешкотии во дишењето поради едем на глотисот и гркланот, напади на астма, знаци на отежнато дишење, отекување на зглобовите, покачена телесна температура, дијареа и анафилактичен шок.

Причини за уртикарија можат да бидат: состојки на храна, антигени од околината, лекови, антигени формирани во хронични воспалителни фокуси, антигени формирани во малигни процеси, каснувања од инсекти, психогени фактори, хормонски нарушувања.

Сепак, во 50 до 70 проценти од случаите, причината за уртикарија не може да се утврди. При откривањето на причината најважна е темелна медицинска историја, секојдневно следење на внесот на антиген, тестови за алергија, тест за експозиција и радиоалергосорбентни тестови (RAST), кои го мерат количеството на специфични антитела во крвта на испитаното лице.

Се одредува и вкупната количина на IgE антитела во крвта (RIST). Тестовите за алергија на кожата се метод за откривање на специфичен алерген на кој лицето е преосетливо. Реакцијата се манифестира со црвенило и помал оток.

Првиот чекор во лекувањето на уртикарија, како и на други алергиски заболувања, е отстранување на предизвикувачкиот агенс, како и употреба на антихистаминици и кортикостероиди.

Атопичен дерматитис

Атопичен дерматитис припаѓа на воспалителни кожни заболувања и се јавува кај луѓе со атопична дијатеза под влијание на фактори на животната средина. Атопија подразбира генетски одредена тенденција за појава на алергиски реакции, предизвикани главно од неконтролираното формирање на lgE антитела.

Покрај атопичен дерматитис, оваа група вклучува и алергиски ринитис и конјунктивитис, бронхијална астма и мукозен колитис. Болеста обично започнува веќе во детството, а најчесто се подобрува во пубертетот. Болеста може да продолжи дури и во зрелоста.

Нумуларен егзематоиден дерматитис

Нумуларниот егзематоиден дерматитис се карактеризира со појава на дисеминирани, остро ограничени воспалителни фокуси со големина на паричка. Причината за оваа кожна болест е непозната.

Се сомневаме за контактна алергиска реакција на микробни антигени, кои стигнуваат до кожата од местото на фокална инфекција преку хематогени патишта. Во предвид доаѓа и дисеминираниот имунолошки одговор на телото на контактниот алерген на кој лицето развило хиперсензитивност и со кој е во секојдневен контакт.

Претходна објаваБолка во долниот дел на грбот
Следна објаваЛазарополе – Видео кое не треба да го пропуштите

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име