Дома Здравје Храна што ја влошува егземата

Храна што ја влошува егземата

560
0

Диетата може дополнително да го влоши непријатниот проблем со кожата познат како егзема. Постојат одредени намирници кои треба да ги избегнувате доколку го имате овој проблем со кожата.

Следнава храна може да го влоши проблемот со вашата кожа:

Глутен

Јадењето храна со глутен може да придонесе за развој на егзема. Глутенот е составен дел на голем број намирници, дури и во производите како гумени бонбони, супи и сосови. Ако се сомневате дека глутенот може да ја влоши вашата егзема, почнете да барате храна означена како „без глутен“.

Јајца

Јајцата се уште еден вообичаен предизвикувач за појава на егзема кај бебињата и малите деца. Можеби е доволно лесно да избегнете изматени јајца или пржени јајца, но внимавајте на храна како леб и други печива што може да содржат јајца.

Имајте предвид дека ова може да биде само краткорочна стратегија за избегнување; како и кај алергиите на млеко, некои деца со алергии на јајца исто така ги надминуваат.

Кравјо млеко

Кравјото млеко е една од најчестите причини за егзема кај децата. Експертите, сепак, предупредуваат дека родителите не треба сами да го исфрлаат млекото или производите на база на млеко од исхраната на нивните деца.

Кога млечните производи целосно ќе се исфрлат од исхраната, може да се развие недостаток на витамини и други проблеми. Млекото треба да се задржува само од деца со тешка егзема, а лекарот на вашето дете ќе ве упати на соодветни замени.

Риба

Експертите забележуваат дека одредени видови риби, вклучувајќи лосос, сардини и харинга, се одлични извори на омега-3 масни киселини кои можат да се борат против воспалението во вашето тело.

Но, други предупредуваат дека рибата е на листата на намирници кои често предизвикуваат алергиски реакции. Во секој случај, бидете внимателни додека не знаете како реагира вашето тело.

Конзервирана храна

Ако страдате од тип на егзема наречена дисхидротична егзема, можеби сте чувствителни на никел. Ако тоа е случај, јадењето храна која содржи никел може да ги влоши симптомите и да предизвика мали плускавци кои може да се појават на нозете и рацете.

Никел може да се најде во многу храна, вклучувајќи пченица, мешунки, јачмен, ‘рж, чоколадо и какао. Многу производители користат никел во производството на лименки за храна.

Претходна објаваЗабавете ја деменцијата, препознајте ги симптомите
Следна објаваЗошто чоколадото предизвикува зависност?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име