Храна која ги ПОДОБРУВА ЦРЕВАТА
Ако понекогаш имате сериозни или помалку сериозни стомачни проблеми, не сте сами.
Според некои студии, речиси 40% од возрасните се соочуваат со функционални нарушувања на гастроинтестиналниот тракт. Ова може да вклучува металоиди и рефлукс до надуеност или дури и синдром на нервозно дебело црево.
За среќа, една нова студија покажа дека јадењето неколку бадеми секој ден може да помогне да се подобри здравјето на цревата.
Студијата спроведена од истражувачите од Кралскиот колеџ во Лондон, објавена во американскиот весник за клиничка исхрана, ја следеше здравствената состојба на 87 возрасни лица чија редовна исхрана не вклучуваше соодветна количина на влакна, но вклучуваше нездрава храна како чоколадо или чипс.
Откако ги поделиле учесниците во три групи, истражувачите кои стојат зад студијата побарале од една група да се откаже од своите вообичаени грицки и наместо тоа да јаде 56 грама цели бадеми дневно за вкупно четири недели. Друга група ги заменила своите грицки со иста количина бадеми.
Меѓутоа, во овој случај тоа беа мелени бадеми наместо цели. Конечно, третата група не додала бадеми во исхраната, туку се префрлила на мафини.
По период од еден месец, истражувачите откриле дека учесниците кои се префрлиле на дневна закуска со бадеми од секаков вид имале повисоки нивоа на бутират од оние кои јаделе мафини.
Тие исто така откриле дека јадењето бадеми го зголемува количеството на мононезаситени масни киселини, влакна и калиум, како и други хранливи материи.
Еден од начините на кои цревната микробиота влијае на човековото здравје е преку производство на масни киселини со краток ланец, како што е бутиратот.
Овие молекули дејствуваат како извор на гориво за клетките во дебелото црево, регулирајќи ја апсорпцијата на други хранливи материи во цревата. и помагаат да се балансира имунолошкиот систем – вели водечкиот автор на студијата, професорот Кевин Вилан од Кралскиот колеџ во Лондон, во соопштение за медиумите.
Мислиме дека овие наоди укажуваат дека јадењето бадеми може да има корист за метаболизмот на бактериите на начин што има потенцијал да влијае на здравјето на луѓето – додаде тој.
Резултатите од оваа студија не беа изненадувачки кога ќе се спореди внесот на бадеми со внесот на мафини (во зависност од видот на мафините), бидејќи бадемите содржат повеќе влакна – рече Паулина Ли, диететичар за функционално здравје на цревата и додаде:
Влакната се главно гориво за користење на пробиотици, или нашите здрави цревни бактерии, така што тие можат да создадат метаболити, како што се серотонин и бутират.