Дома Health ХОРМОНАЛНИ НАРУШУВАЊА: Кои се болестите на хипофизата и како да ги препознаете?

ХОРМОНАЛНИ НАРУШУВАЊА: Кои се болестите на хипофизата и како да ги препознаете?

240
0

ХОРМОНАЛНИ НАРУШУВАЊА: Кои се болестите на хипофизата и како да ги препознаете?

Што е хипофизата?


Хипофизата е жлезда со големина на грашок лоцирана во коскеното ткиво (област наречена sella turcica) во основата на мозокот. Sella turcica ја штити хипофизата, но и дозволува многу малку простор да се прошири. Хипофизата произведува бројни хормони, од кои секој влијае на одреден дел од телото. Бидејќи хипофизата ја контролира функцијата на повеќето други ендокрини жлезди, таа често се нарекува главна жлезда.

Тој е контролиран од хипоталамусот, областа на мозокот што се наоѓа веднаш над хипофизата. Хипофизата има два одделни дела: предниот (фронтален) и заден (заден) лобус. Хипоталамусот го контролира предниот лобус со супстанции слични на хормони, а задниот лобус со нервните импулси.

Работи кои лошо влијаат на работата на вашите хормони

Фронталниот лобус лачи хормони кои ја контролираат функцијата на тироидната жлезда, надбубрежните жлезди и репродуктивните органи (јајниците и тестисите), производството на млеко (лактација) во градите и целокупниот раст на телото. Произведува хормони кои предизвикуваат потемнување на кожата и прекинување на болката.

Задниот лобус произведува хормони кои управуваат со рамнотежата на водата, го стимулираат ослободувањето на млеко кај жените кои дојат и ги стимулираат контракциите на матката.

Постојат болести на предниот лобус на хипофизата и болести на задниот лобус на хипофизата.

Кои се болестите на предниот лобус на хипофизата?
Хипофункција

Намалената секреција на хипофизните хормони може да се генерализира, па затоа се нарекува хипопитуитаризам или може да биде предизвикана од недостаток на еден или повеќе хормони на хипофизата.

Хипопитуитаризам(помалку активна хипофиза) е делумно или целосно губење на функцијата на предниот лобус на хипофизата. Бидејќи хипопитуитаризмот влијае само на функцијата на ендокрините жлезди кои ги стимулираат хормоните на предната хипофиза, симптомите се различни во зависност од тоа кои хипофизни хормони се дефицитарни. Иако симптомите понекогаш започнуваат ненадејно и драматично, тие обично се постепени и може да останат непрепознаени долго време. Вообичаено се наведува дека прво доаѓа до намалување на половите хормони, потоа до нарушување и губење на хормоните за раст и на крај се намалуваат тиротропинот (TSH) и адренокортикотропенот хормон (ACTH). Генерализираниот недостаток на хормон на хипофизата мора да се докаже пред пациентот да може доживотно да се лекува со хормонска заместителна терапија. Кај возрасните, недостаток на хормон за раст обично не предизвикува клинички препознатливи симптоми.

Изолираниот недостаток на хормон на хипофизата обично се открива во детството или адолесценцијата поради застој во растот или одложено сексуално созревање.

Третман

Во секој случај, потребно е да се компензираат хормоните кои недоволно се лачат поради ослабената функција на целните жлезди, жлезди под контрола на хипофизата. Ако хипопитуитаризмот се појавил поради тумор, специфичен третман е насочен кон отстранување на туморот, хируршка интервенција или супресија со лекови (бромокриптин), а исто така и компензација на хормоните на целните жлезди кои се во хипофункција.

Хиперфункција

Прекумерното лачење на хипофизни хормони се нарекува хиперпитуитаризам, а најчестите хормони кои се претерано секретираат се хормонот за раст (HR), пролактинот и ACTH. Зголеменото лачење на ХР резултира со појава на гигантизам и акромегалија, а најчесто е предизвикано од постоење на жлезден тумор на соодветните хипофизни клетки. Вишокот на човечки ресурси може да се појави во секое време, но најчесто се јавува на возраст од 30 до 50 години. Доколку дојде до прекумерна екскреција во детството пред целосно затворање на епифизите (коскените делови важни за растот), доаѓа до прекумерен раст. Доколку зголемениот HR настане по затворањето на епифизата, се појавуваат груби црти на лицето и задебелување на рацете и стапалата, кои се први знаци на болеста и се нарекуваат акромегалија. Други симптоми како што се влакнест, погруба и потемна кожа, прекумерно потење,

Третман

Тоа зависи од симптомите, па може да се користат лекови (бромокриптин), или да се изврши операција или зрачење кај пациенти со тумор. Неопходно е во секој случај да се држи пациентот под опсервација.


Кои се болестите на задниот лобус на хипофизата?


Со болеста на задниот лобус на хипофизата се намалува нивото на хормонот вазопресин поради што се излачува прекумерна количина на многу разредена урина, а притоа е присутна и прекумерна жед. Болеста се нарекува централен дијабетес или дијабетес инсипидус и се карактеризира со прекумерно пиење и прекумерно мокрење. Третманот може да биде хормонален, кога се користат хормонски замени, или нехормонски, кога се користат лекови за да се спречи прекумерно мокрење.

Претходна објаваМажот треба да се разведе од мајка си пред да се ожени со жена
Следна објаваПита со спанаќ во форма на сонце.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име