Холестеролот не е дух
Опкружени со мрсна храна на празничната трпеза, дали сте загрижени за покаченото ниво на холестеролот во крвта? Дознајте како да го намалите и да одржувате оптимални вредности
Зголеменото ниво на холестерол во крвта претставува најголем ризик за појава на срцеви заболувања. Сепак, експертите тврдат дека намалувањето на нивото на холестерол за само 10 отсто може да спаси илјадници човечки животи. И одржувањето на здрави нивоа на холестерол е многу полесно отколку што мислите. LJ&Z ви открива како да го остварите тоа.
Добри масти, лоши масти
За почеток, треба да знаете дека да имате одредена количина на холестерол во крвта е здрава и апсолутно неопходна работа. Оваа природна маст овозможува создавање на витамин Д и есенцијални хормони во телото. Постојат два вида холестеролот – HDL (липопротеини со висока густина), кој е корисен за здравјето и LDL (липопротеини со мала густина), кој е штетен. Високите вредности на LDL и ниските вредности на HDL го зголемуваат ризикот од таложење на маснотии во главните крвни садови, а со тоа и од срцев удар.
Променете ги маслата
Заситените масти во храната, како што се мастите од животинско потекло, го зголемуваат нивото на холестерол во крвта. Сепак, во исхраната има и корисни масти. Омега-3 масните киселини од риба, маслинки, кикиритки, семки од грозје, авокадо и канола не го зголемуваат нивото на ЛДЛ холестерол. Од друга страна, транс мастите (преработена и пржена храна и повеќето маргарин ги содржи) може да го зголемат вкупниот ЛДЛ холестерол и да го намалат нивото на ХДЛ холестеролот.
СОВЕТ: Користете здрави масла за готвење и подготовка на салати. Отстранете ги видливите маснотии од месото и избегнувајте лиснато тесто, производи од месо, бисквити, грицки и пржена брза храна – овие намирници содржат заситени и транс масти. Внимателно прочитајте го составот на храната и купете ги оние со најниска содржина на заситени и транс масти.
Јадете растителни влакна
Ако сте загрижени за зголемување на нивото на холестерол, еден од начините да го намалите е да го зголемите внесот на растителни влакна преку вашата исхрана. Истражувањата покажаа дека бета глуканот (вид на растителни влакна што содржи овес и други житарки) значително го намалува нивото на холестерол. Експертите препорачуваат дневна потрошувачка на 3 г бета глукан (околу 60 г овес) за оптимално здравје на срцето и крвните садови.
СОВЕТ: Секогаш читајте го составот на житариците и јадете ги оние видови кои содржат најмногу растителни влакна. Инаку, лушпите од псилиум (вид растение), кои може да се купат во одредени продавници за здрава храна, или како состојка во додатоците во исхраната во аптеките, може да се користат како додаток на појадок или да се мешаат во брашно при печењето.
Намачкајте корисни масти на лебот
Исто така, докажано е дека растителните стероли, се почеста состојка во маргаринот, го намалуваат холестеролот за дури 10 проценти. Дејството на овие супстанции се заснова на намалување на апсорпцијата на мастите за јадење во цревата. Затоа, кога купувате маргарин, проверете дали содржи стероли и јадете го секој ден. Експертите велат дека за максимален ефект е доволна дневна количина од 25 г (приближно една лажица).
СОВЕТ: Користете намази збогатени со стероли во сендвичи, зеленчук, за печење или при подготовка на која било друга храна за која обично користите масло или путер. Помали количини на стероли се наоѓаат и во јаткастите плодови, семките и зеленчукот.