Дома Health Хемороидна болест во четири степени ( прв, втор, трет, четврт)

Хемороидна болест во четири степени ( прв, втор, трет, четврт)

376
0


Хемороидна болест во четири степени ( прв, втор, трет, четврт)

Што се хемороиди?

Хемороидите се нормална анатомска васкуларна структура во аналниот канал. Ги делиме на надворешни и внатрешни. Кога се воспалени, тие даваат знаци и симптоми на хемороидна болест. Внатре во аналниот канал се појавуваат внатрешни хемороиди. Кога се помалку изразени, не можат да се видат или почувствуваат однадвор. Во повеќето случаи не бараат хируршки третман Надворешните хемороиди се појавуваат под кожата на самиот почеток на аналниот канал. За разлика од внатрешните хемороиди, тие можат да бидат исклучително болни за време на дефекацијата.

Што е хемороидна болест?
Хемороидната болест е зголемени или воспалени вени во завршниот дел на дебелото црево и околу анусот. Во зависност од степенот на напредок на болеста, воспалението на внатрешните хемороиди се класифицира во четири степени.

ПРВ степен
Малку зголемени хемороиди, со или без крварење, кои не се гледаат однадвор. Во повеќето случаи, тие не бараат хируршки третман.

ВТОР степен
Хемороиди кои пролапсираат низ аналниот канал за време на дефекација или тежок физички напор и се враќаат спонтано. Може да ги почувствувате хемороидите од втор степен како мали нодули, со големина на џамлии по движењето на дебелото црево, кои сами се враќаат. Во некои случаи, тие мора да се третираат хируршки.

ТРЕТ степен
Поголеми хемороиди кои пролапсираат низ аналниот канал, но не се враќаат спонтано. Хемороидите од трет степен може да бидат со големина на џамлии, понекогаш и поголеми; може да имате еден или повеќе зголемени хемороиди; тие не се толку болни, но нема да се вратат спонтано; можете да ги вратите рачно преку аналниот канал или потребна ви е интервенција на лекар. Во повеќето случаи, тие бараат хируршки третман.

ЧЕТВРТИ степен
Хемороиди кои се трајно пролапсирани и не можат повторно да се населат. Хемороидите од четврти степен можат да бидат со големина на јагода или дури и поголеми. Тие често крварат и се болни. Практично во сите случаи тие бараат хируршки третман.

Претходна објаваКОГА СМЕ ПОЛНИ СО ОТРОВИ, СЕ ДЕБЕЛЕЕМЕ: Со овој напиток ќе ја олесните детоксикацијата на црниот дроб
Следна објаваДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА ЧЕТВРТОК 11 МАЈ! Одличен ден за Овен – ќе следи парична инфузија, а љубовта особено ќе цвета за овој знак!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име