Дома Психолошки совети Точно на која возраст мозокот почнува да работи побавно

Точно на која возраст мозокот почнува да работи побавно

440
0

Досега беше општо прифатено дека брзината на обработка на информации во мозокот го достигнува својот врв на возраст од околу 20 години, а потоа почнува постепено да опаѓа. Ова се резултатите од бројни студии.

Сепак, Миша фон Краузе од Универзитетот во Хајделберг и неговите колеги заклучија дека тоа не е така – не почнуваме да размислуваме побавно со годините. Се работи за забавување на брзината на реакција.

Како што објаснува, со годините стануваме помалку импулсивни.

Нашите моторни рефлекси постепено почнуваат да се забавуваат, а одлуките се носат побавно поради стравот од грешка. Овие фактори влијаат на тоа колку брзо реагираме на надворешните дразби, но не и на острината на умот. Токму поради намалувањето на брзината на реакцијата, постарите учесници во студијата ги притискале командите побавно од помладите за време на експериментите, нагласи фон Краузе.

Тој и неговите колеги дошле до такви заклучоци откако ги анализирале податоците од речиси 1,2 милиони луѓе на возраст од 10 до 80 години. Сите тие беа дел од онлајн експеримент. Направиле тестови за когнитивна брзина – морале што побрзо да сортираат зборови и слики кои се појавуваат на екранот со притискање на соодветните копчиња.


Очекувано, учесниците на возраст од околу 20 години најбрзо дадоа точни одговори. Меѓутоа, како што покажа длабоката анализа на податоците со методите на машинско учење, овој ефект се заснова на фактот дека на таа возраст се постигнува оптимална рамнотежа помеѓу желбата на човекот да притисне копче што е можно побрзо и доволно развиените брзини на мозокот. Така, на пример, луѓето на возраст од 14-16 години покажале максимална брзина на реакција, но без точни одговори.

Што се однесува до брзината на обработка на информации во мозокот, нејзиниот врв се достигнува околу 30-тата година од животот. После тоа, до 60-тата година, тој број, доколку се намали, е многу незначителен, без разлика на пол, националност или степен на образование, откриле истражувачите.

Сепак, преминувањето на прагот од 60 години не значи дека нужно ќе почнете да размислувате побавно, истакна Краузе. Многу испитаници одржувале ментална будност на многу постара возраст.

Студијата беше спроведена од вработени во Институтот за психологија, Универзитетот во Хајделберг (Германија). Статијата е објавена во списанието Nature Human Behavior .

Претходна објаваБел грав на вода, без масло (рецепт)
Следна објаваНа листата на 10 најдобри градови за парови, еден не е многу далеку од нас

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име