Дома Интересно Топ 10 факти за древниот Египет: Беше една од НАЈМОЌНИТЕ цивилизации

Топ 10 факти за древниот Египет: Беше една од НАЈМОЌНИТЕ цивилизации

430
0

Започна во 3150 п.н.е до 30 п.н.е. – така траеше околу 3000 години!

Живееле покрај реката Нил.
Египќаните имале среќа бидејќи живееле покрај реката Нил.
Тоа значело дека тие би можеле да ја користат водата за одгледување култури, за добивање храна од и за земјата.

Пирамидите и гробниците биле користени за фараоните.
Можеби сте ги виделе големите пирамиди во Египет и сте слушнале и за гробници.
Тие биле изградени за фараоните и нивните семејства откако тие умреле.
Тие веруваа дека богатството треба да биде закопано со нив, за да им се помогне во задгробниот живот.

Ги зачувале телата.
Кога некој близок ќе починел, тие верувале во зачувување на телото, што се нарекува мумификација.
Египќаните верувале дека на тој начин нивната душа ќе живее вечно.

130 пирамиди?!
Старите Египќани биле зафатени со градење на пирамидите!
Досега во Египет се пронајдени над 130 пирамиди.
Археолозите се уште бараат повеќе!

Лек од мувлосаниот леб.
Египќаните беа одлични во измислувањето работи за лекување на човечкото тело.
Тие користеа мувлосан леб за брзо заздравување на раните и запирање на инфекцијата и тоа работеше многу време!
Тоа беше обиди и грешки бидејќи тие немаа поим како функционира!

Египќаните се шминкале.
Ја штителе нивната кожа од жешкото сонце, но верувале и дека има лековита моќ.
Најчесто носеле зелена и црна шминка.
Зеленото беше од бакар, а црното беше олово!

Египќаните измислиле многу работи што ги користиме денес.
Египќаните беа одлични во измислувањето!
Тие измислиле медицина, музички инструменти, хартија, моливи, брави, клучеви, козметика, па дури и… паста за заби!
Што би правеле без нив?!

Мачките биле многу посебни во древниот Египет.
Мачките биле многу важни и посебни во Египет.
Тие се сметаа за свети.
Повеќето египетски домаќинства имале домашно милениче мачка, бидејќи мислеле дека тоа ќе им донесе среќа.

Користеле хиероглифи.
Нивната азбука е формирана од хиероглифи.
Ги имаше преку 700!
Зборот хиероглифи всушност доаѓа од грчкиот збор. Тоа значи „свето резба“.
Старите Египќани верувале дека нивниот јазик бил измислен од боговите.

Имале над 2.000 антички египетски богови и божици.
Се покажа дека многу од нив имаат човечко тело со животинска глава.Некои од најпознатите беа:
Озирис – Кралот на живиот
Тот: Бог на знаењето и мудроста
Ра: Бог на сонцето и светлината

Претходна објаваДремката попладне има многу придобивки, но еве колку треба да трае за да не се соочиме со уште поголем замор
Следна објаваНајлесната сирење пита (рецепт)

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име