ТАЈНАТА НА ИСХРАНАТА НА ДРЕВИТЕ ИНДИЈАНЦИ: Овие пет намирници го штитат срцето, полни се со витамини и го чистат телото од токсини
Често ги игнорираме нивните корисни ефекти
Старите Индијанци практикувале природна и духовна медицина, а при лекувањето користеле сеопфатно набљудување на болеста, преку еднакво толкување на духот и телото. Тие веруваа дека не сите болести се поврзани исклучиво со физички заболувања и недостатоци, туку и со состојбата на душата.
Нивната исхрана се базира на природна и хранлива храна, а некои од тајните на нивната здрава исхрана можат да се применат и денес. Еве кои намирници ги користеле Индијците во својата исхрана, а ние често ги игнорираме нивните корисни ефекти:
Ви претставуваме листа од 5 намирници кои ги користеле старите Индијанци и ни се лесно достапни:
- Пченка
Пченката е богата со витамини Ц и К влакна, фитохемикалии и витамин Б. Една од фитохемикалиите од пченката, криптоксантинот, може да го намали ризикот од воспалителни процеси во телото, покажуваат студиите. Пченката можете да ја користите во различни јадења како супи, ориз, пченкарен леб, салати, но можете да ја јадете и како закуска како печена или варена.
- Бобинки
Домородните Американци користеле шумски плодови како диви капини и јагоди, боровинки и малини во нивната исхрана. Истражувањата покажуваат дека бобинките содржат влакна, витамини, минерали, а лековитото дејство на ова овошје го намалува ризикот од мозочен удар и кардиоваскуларни болести. Капините и малините имаат најмногу влакна меѓу сортите на ова овошје, а една шолја јагоди содржи повеќе витамин Ц отколку што ни е потребно во еден ден. Бобинките се богати со антиоксиданси и помагаат во процесот на детоксикација и слабеење. Од него можете да исцедите сок и да правите разни деликатеси, но најдобар здравствен ефект ќе постигнете доколку ги консумирате свежи.
- Тиква
Тиквата е богата со калиум, влакна и има високо ниво на витамин А. Богата е со антиоксиданс бета каротен, па помага да се забави процесот на стареење, го намалува ризикот од дијабетес тип 2. Кремната супа од тиква е совршен избор за ручек, а можете да уживате и како печена закуска.тикви.
- Печурки
Често ги занемаруваме лековитите ефекти на печурките, кои се полни со антиоксиданси кои ги уништуваат слободните радикали и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и рак. Лесно достапните печурки се полни со антиоксиданси, но тие се една од ретките намирници кои содржат витамин Д. Печурките можете да ги користите во различни кулинарски експерименти – подготвување супи, пити, салати, во комбинација со разни печени јадења, а совршени се на скара со зелена салата.
- Грав
Мешунките се исклучително богати со влакна, тие се одличен извор на калиум, витамини од групата Б и фолна киселина за зајакнување на кардиоваскуларниот систем. Тие се исто така одличен извор на протеини со малку маснотии и позитивно влијаат на нивото на холестерол. Варенaта боранија е хранливо јадење, но можете да го користите и како одличен додаток за салати.