Дома Life Сушење облека на радијатори – да или не?

Сушење облека на радијатори – да или не?

307
0

Сушење облека на радијатори – да или не?
Ако го практикувате ова во текот на зимата, еве што е важно да знаете
Сушење облека на радијатори – да или не?
Кога температурите надвор се ниски, а влажноста е ниска, се насочуваме кон алтернативни начини за сушење алишта. Судејќи според советите на експертите – ни најмалку. И зошто е тоа така?

Сушењето алишта на радијаторот предизвикува кондензација и мувла. А кога влажната облека се става на топол радијатор, влагата се носи низ просторијата со протокот на топол воздух и се залепи на првата студена површина на која ќе наиде.

Обично тоа е ѕид, а вишокот на влага во просторијата доведува до појава на мувла на ѕидовите, што дополнително може да доведе до лупење на бојата и дамки. И не само тоа. Сушењето алишта на радијаторот може да предизвика и здравствени проблеми.

Како да се ослободите од мравките?

Влагата на ѕидовите која настанува поради сушењето на облеката внатре може да биде многу опасна по здравјето.

Зголемената влажност го попречува нормалното потење, кое е клучно за терморегулација на телото, а може да се јави и замор, промени во расположението, склоност кон инфекции на респираторниот систем, дијареа, ослабен имунитет и сл.

Особено чувствителни се децата, постарите, метеоролозите, лицата со психички проблеми и астматичари. Во случај на луѓе кои живеат со астма, присуството на мувла може да биде поттик за астматичен напад придружен со кашлање, чувство на задушување и недостаток на воздух.

Пар чорапи на радијаторот сигурно нема да предизвикаат поголем проблем, но обидете се да не ги сушите алиштата редовно и во големи количини на овој начин.

Претходна објаваHow to Cook Pasta
Следна објаваЗошто понекогаш се чувствуваме како да паѓаме кога заспиваме?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име