Стресот на работното место е сé почест проблем во денешното општество и носи со себе голем број долгорочни здравствени последици.

Според информативната агенција на Европската унија за безбедност и здравје при работа, стресот е вториот најчест здравствен проблем што се јавува на работното место.

Стресот на работното место може да го ослабне имунолошкиот систем , што доведува до чести настинки, а може да влијае и на појавата на срцеви заболувања. Може да се препознае по телесни промени, како и по промени во однесувањето. Важно е навремено да откриете како да го победите стресот.

Зошто се појавува стрес на работното место?
Изворот на овој вид стрес може да биде различен. Може да биде предизвикан од премногу прекувремени часови, кратки рокови, лошо однесување на шефот, напната врска со колегите, работна атмосфера, постојан притисок или премногу работа и несигурност во работата. Во некои, овие и слични ситуации ќе предизвикаат повеќе или помалку стрес.

Како да препознаете стрес на работното место?
Стресот на работното место може да се препознае со зголемено потење , брзо чукање на срцето, отежнато дишење, вознемиреност, зголемен крвен притисок , покачено ниво на шеќер во крвта, проширени зеници.

Покрај тоа, може да се појави депресија, вознемиреност, проблеми со спиењето, гадење и повраќање, главоболки, варење, слаба концентрација и слаби перформанси, а со текот на времето може да се појават и проблеми со срцето.

Како да го победите стресот на работното место?
Некои луѓе се справуваат со стресот на работното место бегајќи од проблемот, додека други се соочуваат со него. За да се ослободите од стресот на работното место, неопходно е да ги препознаете неговите симптоми и што точно го предизвикува. Тогаш треба да се стори сé што е можно за да се намали нивото на стрес. Во зависност од тоа што предизвикува стрес, постојат и различни начини за борба или намалување на истиот.

Стрес поради премногу работа
Може да помогне подобро да се организира времето и да се поделат работните места според важноста, со цел прво да се извршат најважните работи, кои потоа нема да бидат оставени за крајот на работниот ден и да создадат дополнителен стрес и вознемиреност .

Проблем со колегите или шефот
Тука решението на проблемот е разговор. Без разлика дали станува збор за разговор со шеф или колега или разговор со одделот за човечки ресурси, комуникацијата може да реши многу проблеми, а со тоа и стресот на работното место станува помал.

Најдобрите методи за релаксација
Различни методи за релаксација како медитација, техники на дишење и јога можат да помогнат во справувањето со стресот .

Исто така, важно е да консумирате храна богата со витамини и минерали, да спиете осум часа дневно и редовно да вежбате или пешачите.

Стручна помош
Кога ситуацијата е сериозна, може да помогне психотерапија, каде што професионалец ќе се обиде да ги најде најдобрите начини да се ослободи од стресот. Кога ништо не помага, ако е можно, потребно е да се промени стресната средина.

Така, стресот на работното место е многу чест, кај некои е поизразен, додека кај некои во помали количини. Важно е да се најде метод што ќе го намали стресот на работното место со цел да се избегнат големи здравствени проблеми.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Копирање не е дозволено!