Дома Психолошки совети Страв од стоматолог

Страв од стоматолог

427
0

Стравот од стоматолог најчесто се создава по лошо и болно искуство, што е и разбирливо. Да не се дозволи да се изгради страв е најпосакуваниот и најлесниот начин за справување со овој проблем.

Стравот се создава уште од детството. Родителите имаат најголема улога во потиснувањето, но и во создавањето на стравот. Често ги плашат децата со одење на лекар, што е сосема погрешно, бидејќи секој мора да оди на редовни контроли. Друга грешка е што родителите ги носат децата на стоматолог само кога има некаков проблем (забоболка, оток, повреда…), а во такви ситуации потребно е да се направи некоја интервенција која е против волјата на детето, која подоцна останува длабоко во неговото сеќавање.

Најдобро е да почнете да доаѓате на лекар со мали деца. Пред пристигнувањето, родителите треба да разговараат со детето, да му објаснат зошто е важно да се грижат за неговите заби и да одат на лекар. Првата посета треба да се базира на запознавање со докторот, ординацијата, стоматолошкиот стол, инструментите… Особено е важно да се создаде пријателски однос и доверба помеѓу детето и докторот.

Најголемата и најчеста грешка, која зад себе го остава стравот, е тоа што по некоја непријатна или болна интервенција не се посетува подолг период на стоматолог. Таквата непријатна посета останува во меморијата на детето и станува извор на постојан страв. Затоа е многу важно детето редовно да доаѓа на лекар. Потоа, во неколку чести посети, воопшто не се интервенира, туку зборува, игра и спроведува превентивни мерки, па пријатното искуство го потиснува непријатното.

Знаци на страв кај возрасните се палпитации на срцето, испотени дланки и не толку ретко краткотрајно губење на свеста. Затоа е неопходно да му кажете на стоматологот за вашиот страв и претходните негативни искуства. Обидете се да се согласите со докторот дека интервенциите првично не траат подолго од половина час, како и знакот кога се јавува болка, за да се прекине работата. Така се гради довербата помеѓу пациентот и лекарот. Понекогаш половина час пред интервенцијата е неопходно да се земе средство за смирување.

Најдобар лек за стравот од стоматолог е раната и правилна превенција, како и редовната посета на ординација, која ќе спречи болни искуства.

Претходна објаваСè што треба да знаете за какаото!
Следна објаваРуска народна медицина:Природни лекови за имунитет

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име