Стар рецепт: Сочна торта со гриз
Десерт со кој не можете да погрешите
Богат фил со вкус на карамела и сочна кора што потсетува на кох прави фина старомодна торта со гриз. Не ве збунуваат долгите инструкции, не е премногу комплицирано.
Компоненти:
6 јајца
прстофат сол
4 лажици шеќер
6 супени лажици вода
6 полни лажици пченичен гриз
1 полна лажичка прашок за пециво
Прелив:
500 мл млеко
3 лажици шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
Фил:
200 гр шеќер
400 мл млеко
3 лажици пченичен гриз
150 гр мелени бисквити
100 гр мелени ореви
Подготовка:
Изматете ги белките со прстофат сол додека не се стегнат и оставете ги на страна. Изматете ја жолчката со шеќерот додека не се растопи. Потоа додадете вода, гриз и прашок за пециво. Оставете го миксерот на страна и во смесата со рака, неколку пати додајте ги белките. Се меша со шпатула.
Дното на кружен калап (24 см) обложете го со хартија за печење и намачкајте ги страните. Подготвената смеса истурете ја во калапот и печете ја кората во загреана рерна на 160 степени околу 30 минути.
Додека се пече кората загрејте го млекото со шеќер. Топлата испечена кора избоцкајте ја со вилушка и внимателно, неколку пати, прелијте ја со врело млеко. Натопената кора вратете ја во топлата рерна за полека да го впие млекото и да набабри.
Во длабока тава истурете го шеќерот и ставете ја тавата на тивок оган да се растопи шеќерот и да се карамелизира. Треба целосно да се растопи и да добие убава карамела жолта боја. Многу е важно да не изгори.
Додека шеќерот се топи, загрејте го млекото до точка на вриење. Во стопениот шеќер полека сипете го врелото млеко (внимавајте, малку ќе попрска), а потоа постојано мешајте со жица додека шеќерот целосно не се стопи во млекото.
Потоа додадете го гризот со постојано мешање за да не се формираат грутчиња и варете уште две-три минути додека гризот омекне и масата не се згусне (но сепак потенка од смесата за палачинки).
Кога смесата ќе се излади додадете мелени бисквити и ореви и убаво измешајте. Веднаш прелијте го филот врз кората, па тортата вратете ја во фрижидер и оставете ја барем 6 часа добро да се излади.
Следното утро декорирајте со шлаг или шлаг пена и посипете со мелени ореви и послужете.