Стаклена глазура: Научете како совршено да декорирате торта или колачи (рецепт)
Колачите и тортите со сјај се едноставно волшебни и изгледаат како да се направени само за изложување на излог. Сепак, со малку труд секој може да научи да направи вакво чудо во својата кујна.
Руската слаткарка Олга Носкова на Инстаграм има профил со фантастична галерија на вака украсени колачи, крофни, колачи и многу други деликатеси, а ние го објавуваме рецептот за правење на глазурата.
Состојки:
20 гр желатин – 120 мл вода – 300 гр гликоза – 300 гр шеќер – 150 мл вода – 200 гр засладено кондензирано млеко – 300 гр чоколадо (бело, темно, млечно или комбинирано) – боја за храна
Подготовка:
- Желатин се става во вода и се чека да се подготви;
- Сварете ја гликозата, шеќерот и водата;
- Смесата се трга од шпоретот, па се додава желатинот;
- Додадете кондензирано млеко;
- Прелијте со чоколадо и путер за да се ослободите од меурчињата (идеална температура е 35 степени); Следејќи ги овие упатства, ќе добиете замрзнување што можете да го прелиете врз колачот. За да добиете ефект на мермер, користете повеќе бои за храна.