Дома Живот Со овие трикови можете да откриете дали месото е расипано…

Со овие трикови можете да откриете дали месото е расипано…

301
0

Расипливоста на храната во летните месеци е уште поактуелна од вообичаеното, а посебно внимание се посветува на месото. Што ни кажува бојата на месото, неговата текстура и мирис и како можеме да видиме од овие индикатори дали месото е добро за јадење или е неупотребливо?

Рок на траење на месото

Кога купувате храна, вклучително и месо, прво погледнете ја декларацијата. Проверете го датумот на пакување, датумот на истекување, земјата на потекло и другите информации на декларацијата. Ако оваа информација не е наведена или не е читлива – не купувајте. Внимателно прегледајте го пакувањето – ако забележите оштетување, протекување, наталожени големи количини на вода или згрутчување на крвта – не купувајте.

Мирис на месо

Ако сè е во ред со декларацијата и пакувањето, или ако купите свежо месо на тезга, тогаш проверете ги (скоро) сите сетила, каде најточните одговори ќе ви дадат чувство за мирис – мирисот ќе биде најлесниот начин да го најдете надвор. Без оглед на видот на месото, ако има кисело или гнил мирис, месото не се јаде.

Кога купувате мелено месо, особено е важно да проверите дали мириса свежо. Имено, тоа може да изгледа свежо и нормално на прв поглед, но тоа не мора да значи дека е така, затоа мирисот е прва претпазливост. Дури и остар мирис непријатен за носот е сигурен знак дека месото не се јаде.

Текстура на месо

Дали месото ви изгледа некако лигаво? Ако одговорот е да, не го јадете, бидејќи тоа е знак дека бактериите почнале да се размножуваат на површината. Месото што се расипало обично ќе биде густо на допир, што се чувствува и преку фолијата. Како резултат на множење на габи, можете да видите зелени и црни области на неа.

Боја на месо

Внимателно проверете ја бојата на месото, но не потпирајте се на тоа целосно. Тоа зависи од видот на животното, начинот на чување и хранење, возраста на животното во моментот на колење, но и изложеноста на месото на кислород и светлина, температурата на која се чува месото итн.

Повеќето луѓе поврзете убава, силна црвена боја со свежо месо, тоа не е доволен показател за свежина, ниту пак значи дека која било друга боја е лоша. На пример, ако забележите кафеава или темно сива боја на мелено месо, тоа не значи дека почнало да се расипува, туку едноставно дека не било изложено на кислород.

Меленото говедско месо не е секогаш привлечна светло-црвена боја, сепак клиентите најчесто избираат една. И кафеавото и темно сивото месо се добри за јадење, но ако е зеленикаво или темно и облачно, време е да се фрли.

Складирање на месо

Важно е месото да се одржува на соодветна температура. Ако месото поминало повеќе од два часа на температура повисока од 4 ° C (што е највисока препорачана температура во фрижидер), не јадете без оглед како мириса и каква боја има.

Секогаш чувајте го сурово месо во фрижидер одделно од храната што се јаде без термичка обработка, за да се спречи можното пренесување на бактерии.

Расипано месо

Секогаш кога имате сомнителен изглед, текстура, мирис или вкус на месо, најдобро решение е да го фрлите. Јадејќи нездраво месо, ризикувате гастроинтестинални инфекции, како и развој на посериозни болести на дигестивниот систем. Затоа, изберете, купете и подгответе месо внимателно.

Претходна објаваДали ви треба енергија? Еве што ја зголемува…
Следна објаваОткријте како да направите домашен ладен чај…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име