Дома Здравје Сокот од ова овошје се вели дека е НАЈЗДРАВ во светот

Сокот од ова овошје се вели дека е НАЈЗДРАВ во светот

871
0

Сок кој е полн со витамини, секое утро пред јадење цедете го ова овошје и повратете ја крвната слика.

Повеќето луѓе сакаат да пијат поздрави сокови, но не сите се подеднакво здрави.


Меѓу тоните здраво овошје и зеленчук од кои можете да направите супер здрави сокови, се издвојува едно тропско овошје. Нутриционистката Саманта Хелер зборува за тоа кој сок е најдобар избор за здравје и зошто.

Хелер вели дека сè што има живописна боја, како и повеќето бобинки, е богато со антиоксиданси, па не е изненадување што соковите од бобинки се сметаат за најздрави.

Антиоксидансите, објаснува таа, се природни супстанции добиени од кислород. Хемиски гледано, кислородот секогаш сака да се „пари“, а ако не може да најде соодветно „парење“ се лепи за супстанциите со кои се среќава во телото. Како што се лепи за супстанциите во телото, кислородот може да ги совлада и оксидира, а со тоа да предизвика болест.

Антиоксидансите, од друга страна, доброволно се врзуваат за молекулите на кислородот, спречувајќи го да се врзе за која било друга супстанција во телото, а тоа ни помага да останеме здрави. Затоа, соковите кои имаат многу антиоксиданси се најдобриот избор за одржување на здравјето.

Сепак, Хелер предупредува дека тоа не значи дека треба да пиете само сок од бобинки, бидејќи има многу разлика помеѓу двете. Таа нагласува дека јадењето свежо овошје е секогаш подобар избор од пиењето сок. Доколку не сте љубител на овошје, но сте љубител на сокови, најдобро е сами да ги направите.

Хелерова и други научници истакнуваат дека еден од најздравите сокови во светот е сокот од калинка.

Самиот сок од калинка е природно сладок, па затоа не треба да се додаваат шеќер и вештачки засладувачи. Докажано е дека калинката спречува сè, од воспаление и висок холестерол до висок крвен притисок и хипергликемија. Сокот од калинка е богат со антиоксиданси, а содржи повеќе од црвеното вино и зелениот чај. Со докажано антиканцерогено, антиоксидантно и антиинфламаторно дејство, не е ни чудо што овој овошен сок има толку добра репутација.

Самиот сок од калинка е природно сладок, па затоа не треба да се додаваат шеќер и вештачки засладувачи.

  1. Ја намалува хипертензијата
    Сокот од калинка има висок антиоксидативен капацитет, а едно научно истражување покажа дека може да помогне во намалувањето на високиот крвен притисок. Мета-анализата објавена во 2016 година прегледа бројни студии за сокот од калинка и неговиот ефект врз крвниот притисок. Доказите од студијата сугерираат дека можеби е мудро да го вклучите овој овошен сок во вашата исхрана за да го подобрите здравјето на срцето.

Сокот од калинка има висок антиоксидативен капацитет, а научните истражувања покажаа и дека помага во намалување на високиот крвен притисок.

  1. Го подобрува здравјето на срцето
    Со оглед на тоа дека сокот од калинка е добар за крвниот притисок, не е изненадување што овој вкусен напиток е одличен за здравјето на срцето. Содржи антиоксиданси на повисоки нивоа од многу други овошни сокови, поради што е добар за срцето.

Едно истражување го истражуваше ефектот на сокот од калинка врз пациентите со стеноза на каротидна артерија, што е стеснување на која било од клучните артерии лоцирани во предниот дел на вратот кои носат крв од срцето до мозокот. Учесниците кои консумирале сок од калинка го намалиле крвниот притисок за повеќе од 12 проценти. Студијата покажа дека консумирањето на сок од калинка го намалува притисокот во каротидната артерија, го намалува крвниот притисок и ја намалува оксидацијата на ЛДЛ.

  1. Го олеснува остеоартритисот
    Остеоартритисот е една од најчестите форми на мускулно-скелетни нарушувања што доведуваат до дегенерација на зглобовите. Истражувањата покажуваат дека вкусниот сок од калинка може да игра заштитна улога во намалувањето на воспалението на ‘рскавицата. Оваа заштитна способност се припишува на високата содржина на антиоксиданси во сокот.

Студија од 2016 година ги испитуваше ефектите на сокот од калинка на 38 пациенти со остеоартритис на коленото. Некои од пациентите пиеле сок од калинка шест недели, додека другите пациенти пиеле контролна супстанција. Истражувачите откриле дека сокот од калинка не само што ја подобрува физичката функција и подвижноста, туку и го зголемува антиоксидативниот статус додека го намалува нивото на ензимите на ‘рскавицата.

  1. Ја подобрува меморијата
    Истражувањата докажаа дека сокот од калинка може да биде корисен кога станува збор за подобрување на меморијата. Полифенолите кои се наоѓаат во сокот се докажани како невропротективни. За време на студијата во која пациентите беа поделени во две групи, беше откриено дека пациентите со послаба меморија значително ги подобрија мемориските маркери на вербалната и визуелната меморија.

Едноставно кажано, пациентите кои пиеле шолја сок од калинка дневно ја подобриле меморијата. Истражувачите заклучуваат дека сокот од калинка ја зголемува функцијата на меморијата со зголемување на функционалната активност на мозокот кон задачите.

Постојат некои научни докази дека калинката може да помогне во борбата против Алцхајмеровата болест, што го прави овој сок корисна храна за мозокот.

Претходна објаваЈадењето сурови јајца – дали е корисно или штетно?
Следна објаваДомашни карамели (рецепт)

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име