Дома Здравје Сокови од зеленчук – 5 придобивки…

Сокови од зеленчук – 5 придобивки…

225
0

Конзумирањето сокови од зеленчук секој ден носи многу придобивки за организмот. Откако ќе се навикнете на малку необичниот вкус, можете да пробате различни комбинации на зеленчук, и да додадете овошје и масло по желба!
Ако сè уште не сте го сториле тоа, сега е вистинското време да ги испробате! Проверете ги петте придобивки од секојдневното уживање во свежи, сокови од зеленчук!

  1. Соковите од зеленчук полесно се варат!
    Ако исцедите и пиете зеленчук, наместо класично јадење, ќе го збогатите вашето тело со повеќе витамини и хранливи материи. Со цедење зеленчукот се подготвува за полесно варење, што значи дека ќе ги добиете сите потребни витамини порано и подобро. Некои експерти препорачуваат да оставаат парчиња зеленчук во соковите, бидејќи на тој начин добивате растителни влакна кои позитивно влијаат на здравјето на срцето.
  2. Тие ги обезбедуваат сите потребни ензими и хранливи материи!
    Суровиот зеленчук содржи важни ензими кои се уништуваат со готвење. Се состои од чувствителни микро-хранливи материи, на кои негативно влијае и готвењето. Поради оваа причина, конзервираниот и пастеризираниот зеленчук придонесува помалку за здравјето отколку суровиот зеленчук кој изобилува со ензими и хранливи материи.
  3. Пијте свежи сокови од зеленчук!
    Најдобро е да ги исцедите соковите непосредно пред сервирањето. Ако веќе треба да го подготвите сокот многу порано, истурете го во тесна, херметички затворена тегла за да ја намалите оксидацијата. Чувајте го сокот во фрижидер за да ја зачувате свежината, но извадете го 30 минути пред да го послужите. Сокот најдобро се пие на собна температура, бидејќи е оптимален за дигестивниот систем.
  4. Изберете темно зелен зеленчук!
    Темно зелен зеленчук со лисја, особено зелена салата, спанаќ и ќељ, треба да претставуваат основен дел од вашиот сок од зеленчук. Разновидноста на зеленчук е исто така важна, и можете да се обидете да додадете малку нов зеленчук во вашиот сок кога ќе сакате да испробате нови вкусови.
  5. Капка масло за подобар ефект!
    За подобро разградување во телото, можете да додадете малку масло во сокот – кокосово масло, рибино масло, рицинусово масло или маслиново масло. Добро е да ги вклучите сите овие масла во вашата дневна исхрана. За подобар вкус на сокот, се препорачува да додадете малку грозје или јаболко во смесата. Сепак, имајте на ум дека сокот од зеленчук е многу поздрав од овошјето, па доколку можете, направете ги вашите комбинации само од зеленчук.
Претходна објаваСветски ден на театарот – 27 март…
Следна објаваСветски ден на пијано 2021 година – 29 март

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име