Дома Здравје Смирувачка кашлица…

Смирувачка кашлица…

481
0

Олеснувањето на кашлицата е еден од најчестите проблеми што ги имаат пациентите.

Со оглед на неговата честа појава, решивме да напишеме текст на оваа тема.

Што е кашлица?

За да разберете како оди процесот на смирување на кашлицата, ќе се обидеме прво да ви објасниме што е кашлица.

Кашлицата е корисен и заштитен физиолошки механизам кој служи за чистење на дишните патишта од туѓи материи и прекумерни секрети.

Рефлексот на кашлицата е сложен и ги вклучува централниот и периферниот нервен систем, како и делови од бронхијалното дрво.

Стимулација т.е. стимулацијата на рецепторите во грлото, бронхиите и белите дробови испраќа импулси до центарот за кашлица во мозокот.

Оттука, повратните импулси преку парасимпатичните и моторните нерви се враќаат во гркланот, дијафрагмата, абдоминалните и меѓуребрените мускули.

Самиот процес на кашлица е поделен во три фази:

Фаза на вдишување , во која ја вдишуваме супстанцијата што е стимул за кашлање. Исто така, всушност создава волумен на воздух потребен за ефективно кашлање,

Фаза на компресија во која гркланот се затвора и мускулите на градниот кош, стомакот и дијафрагмата се собираат. Ова доведува до нагло зголемување на притисокот во градната празнина и

Третата фаза каде што целиот тој затворен воздух одеднаш се ослободува како што се отвора гркланот. Потоа го слушаме типичниот звук на кашлање.

Како може да биде кашлицата?

Кашлицата обично се дели на сува (иритирачка) и продуктивна кашлица.

Сува кашлица обично се јавува како резултат на иритација на горните дишни органи.

Разни алергени, хемиски супстанции, чад од тутун и други загадувачи на воздухот се вообичаени причини за сува кашлица.

Иако најчесто е предизвикана од вирусни инфекции .

Овој тип на кашлица се јавува во секое време од денот, но најчесто е најлоша во текот на ноќта кога пациентите се вознемирени од сон.

Најчесто е во форма на напади и пациентите не можат да престанат додека кашлаат, нападите траат до 10 минути и престануваат сами.

За време на овие напади, пациентите често имаат чувство дека ќе се задушат.

Продуктивната кашлица се карактеризира со производство на голема количина слуз што се искашлува.

Обично е резултат на инфекција на долниот респираторен тракт, но често се јавува и кај хронични белодробни заболувања .

Треба да се има на ум дека секоја продуктивна кашлица не е резултат на инфекција на долниот респираторен тракт, таа често може да биде резултат на секрет што течат по ѕидот на фаринксот и со обична настинка, воспаление на синусите…

Кашлицата, исто така, според нејзиното времетраење се дели на акутна која трае до 3 недели, субакутна која трае до 8 недели и хронична која трае подолго од 8 недели.

Како да се смири кашлицата?

При секоја кашлица најпрво е потребно да се открие причината за да се примени соодветната терапија.

Ова вклучува лекарски преглед, кој покрај другите терапии ќе предложи нешто за смирување на кашлицата.

Овој текст го посветуваме на оние лекови кои се помошни материи за смирување на кашлицата.

Претходна објаваКафето го открива карактерот на луѓето
Следна објаваЛипа – ја смирува напнатоста и го штити срцето

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име