Дома Health СКОЛИОЗА КАЈ ДЕЦА – СИМПТОМИ, ДИЈАГНОЗА, ТРЕТМАН

СКОЛИОЗА КАЈ ДЕЦА – СИМПТОМИ, ДИЈАГНОЗА, ТРЕТМАН

182
0

СКОЛИОЗА КАЈ ДЕЦА – СИМПТОМИ, ДИЈАГНОЗА, ТРЕТМАН

Сколиозата е еден од видовите на деформитети на ‘рбетниот столб , во кој ‘рбетот се криви во сите три рамнини. Кога се гледаат грбот на здравите деца, тие се симетрични и изгледаат рамни. Кај децата со сколиоза, грбот е асиметричен, а ‘рбетот е обично закривен во форма на буквата S или C со последователна деаксијалност на оската на телото.

За време на прегледот, се забележува следново:

разлика во висината на рамената;
главата не е центриран над телото;
асиметрија на колковите;
во тестот Адамс, постои асиметрија на ребрата лакови и паравертебралната мускулатура;
деформитет на ребрата.
Поставување дијагноза на сколиоза
Сколиоза кај деца

Доколку врз основа на клиничкиот преглед постои сомневање за постоење на сколиоза, потребно е правилно да се направи рендген на рбетот во стоечка положба, за да се утврди видот и да се измери точниот степен на искривување.

Дијагнозата на сколиозата секогаш се заснова на рендгенска слика и неопходно е искривувањето на ‘рбетот да биде поголемо од 10 степени . Потребни се дополнителни дијагностички процедури кај некои форми на сколиоза (НМР, КТ …)

Раната дијагностика на сколиозата е важна за да се започне со лекување на време.

Видови на сколиоза
Постојат неколку видови на сколиоза. Во зависност од видот, ќе зависи и начинот на лекување на деформитетот.

Идиопатска сколиоза
Во повеќе од 80% од случаите , причината за сколиозата е непозната и таквата сколиоза се нарекува идиопатска сколиоза.

Идиопатската сколиоза најчесто се појавува на почетокот на пубертетот или околу 10-тата година од животот. Како што расте детето, тие често се влошуваат, а кај децата со сколиоза има подолг период на раст, постои поголема тенденција кон влошување на кривата.

Во зависност од возраста на детето кога се јавува сколиоза, разликуваме неколку подтипови на идиопатска сколиоза:

0-3 годишна возраст – инфантилна идиопатска сколиоза ;
3-10 години – јувенилна идиопатска сколиоза ;
од 10 до крајот на растот на коските – адолесцентна идиопатска сколиоза .

Вродена сколиоза
Кај вродената сколиоза, деформитетот, т.е. кривата, е предизвикан од нарушување во формирањето и сегментацијата на пршлените , а ‘рбетниот столб расте неправилно. Ова се најтешките облици на сколиоза за лекување, бидејќи тие се веќе присутни при раѓање. Како што расте детето, деформитетот често се влошува и станува клинички видлив рано. Операцијата се препорачува во раното детство ако кривата значително и брзо се влоши.

Невромускулна и синдромска сколиоза
Децата кои страдаат од некоја форма на невромускулна болест, како што се, на пример, церебрална парализа , спинална мускулна атрофија , мускулна дистрофија , имаат висок ризик од сколиоза. Во овој случај, тие се резултат на нарушена мускулна рамнотежа и сила на постуралната мускулатура.

Симптоми на сколиоза
Идиопатската сколиоза во детството е асимптоматска. Меѓутоа, ако детето има:

болка во грбот;
болка во нозете;
мускулна слабост;
нарушување на функцијата на сфинктер,
неопходен е итен и детален преглед за да се утврди причината за наведените поплаки.

Третман на сколиоза
Сколиоза кај деца

Третманот на сколиозата може да биде неоперативен или оперативен во зависност од видот, степенот на деформација, како и возраста на детето. Секогаш кога ќе се дијагностицира деформитет кај детето, неопходно е да се спроведуваат редовни клинички и радиографски контроли.

Во неоперативниот третман, целта е да се запре влошувањето на деформитетот:

За деца чија закривеност е помала од 20 степени , третманот се состои од редовни вежби со спортски активности.
За облини од 20 до 40 степени , кои растат со вежби, потребно е да се користи мидер . Мидер работи така што врши корективен притисок врз кривата, со што го запира или забавува влошувањето на деформитетот. Мидер не може да го поправи структурниот деформитет на ‘рбетот. Времето на носење на среден ѓон го одредува лекарот што го третира деформитетот.
Оперативен третман се препорачува кај деца со поголем степен на искривување и кај оние кај кои се очекува прогресија на деформитетот дури и по завршувањето на растот на коските. Постојат различни техники за хируршка корекција на деформитети на ‘рбетот. Сега златниот стандард е корекција со помош на завртки, куки, ленти кои ги фиксираат пршлените на шипката што го држи ‘рбетот во исправена положба, со спинална фузија.

Целосната фузија треба да трае од 6 месеци до 2 години , што зависи од тоа на кој дел од ‘рбетот е опериран, како и од степенот на предоперативна искривување. Во тој период не се препорачува физички третман. По тој период дозволени се вежби, а истите ќе ги одреди хирургот што присуствува.

Претходна објаваВКУСНО И ФИНО: ПЕЧЕНИ КОМПИРИ ПОЛНЕТИ СО СИРЕЊЕ
Следна објаваВИКЕНД ХОРОСКОП ОД 12 ДО 15 МАЈ 2023: Стрелец – љубов може да се роди од нова средба, Ракови – избегнувајте кавги

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име