Дома Здравје Сите придобивки од слаткиот компир: Го зајакнува срцето, го намалува холестеролот и...

Сите придобивки од слаткиот компир: Го зајакнува срцето, го намалува холестеролот и ризикот од дијабетес!

509
0

Слаткиот компир е полн со минерали, растителни влакна, витамини и фитонутриенти – кои исто така му помагаат на здравјето на телото и мозокот.

Покрај тоа, лесно е да се подготви и може да се подготви на различни начини.

Хранлива вредност на еден сладок компир со средна големина:

112 калории,

26 грама јаглени хидрати (8% ДВ),

2 грама протеини,

0 грама вкупни маснотии,

0 грама заситени масти,

4 грама влакна (15% ДВ),

5 грама шеќер,

438 мг калиум (12% ДВ),

32 мг магнезиум (8% ДВ),

39 мг калциум (3% ДВ),

0,8 мг железо (3% ДВ),

61 мг фосфор,

3 мг витамин Ц (5% ДВ),

0,3 мг витамин Б6 (15% ДВ),

18,443 IU витамин А,

Здравствени придобивки од слаткиот компир:

Подобар вид – поради витамин А,

Силен имунитет – витаминот А,

Помага и при други телесни функции, вклучувајќи комуникација на клетките, раст и диференцијација.

Поостар ум – витаминот Б6 е важен коензим за когнитивниот развој.

Здраво и посилно срце – калиумот и магнезиумот помагаат при крвниот притисок.

Понизок холестерол – Влакната можат да помогнат во намалување на лошиот холестерол, но исто така да се намали ризикот од срцеви заболувања, дебелина и дијабетес тип

2. Дали слаткиот компир е поздрав од „обичниот“ бел компир?

Додека слаткиот компир содржи многу повеќе витамин А и малку повеќе растителни влакна, белиот компир победува кога станува збор за калиум и витамин Ц.

И белиот и слаткиот компир се сметаат за здрава храна богата со хранливи материи.

Дали слаткиот компир има висока содржина на шеќер?

Не.

Содржи природни шеќери и во него нема додаден шеќер (освен ако не сте го додале сами за време на готвењето). Истражувањата покажуваат дека слаткиот компир може да биде одличен додаток во исхраната за дијабетичари. Честа заблуда е дека треба целосно да избегнуваат јаглехидрати.

Слаткиот компир има низок гликемиски индекс и содржи многу растителни влакна, што значи дека глукозата полека се ослободува и се апсорбира во крвотокот, така што нема да има наплив на шеќер во крвта.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име