Сите зборуваат за оваа торта со моркови (рецепт)
Бразилскиот колач со моркови е сосема поинаков, а сепак толку лесен за подготовка.
Ако ги следите порталите посветени на храната, сигурно сте наишле на написи кои зборуваат за тортата од моркови во ново руво. Така, иако нема многу детали за него кои би откриле повеќе за традицијата на неговото правење, тоа не спречи многу блогери за храна, инфлуенсери и гастро експерти да го пробаат. Bolo de cenoura или бразилска торта од морков, сосема е различна од класичната, а сепак е толку едноставна што би било вистинска штета да не ја пробате. Рецептот го најдовме на блогот Чукар
СОСТОЈКИ:
За тортата:
200 гр моркови, 2 – 3 средни моркови
180 мл сончогледово масло
3 јајца
200 гр шеќер
½ лажичка бурбон ванила во прав или екстракт од ванила
200 гр брашно
½ лажичка прашок за пециво
прстофат сол
За чоколадниот прелив:
200 гр темно чоколадо
200 гр слатка павлака
ПОДГОТОВКА:
За тортата:
Излупете ги и изрендајте ги морковите.
Во теглата со блендер сипете масло и додадете ги јајцата, шеќерот, ванилата и ренданиот морков.
Измешајте сè додека не се претвори во мазна смеса и префрлете го во сад.
Просејте го брашното со прашокот за пециво и прстофат сол и додадете ги во смесата со моркови.
Сè убаво измешајте за да добиете мазно тесто.
Префрлете сè во плех од 30х18 см обложен со хартија за печење.
Се пече во рерна загреана на 180 степени околу 25 минути.
Печената торта извадете ја од рерната и изладете ја на собна температура.
Прелијте го со чоколаден прелив и оставете се да се излади целосно.
Изладете, исечете ги на коцки и послужете.
За чоколадниот прелив:
Чоколадото исечкајте го и префрлете го во сад отпорен на топлина.
Загрејте ја слатката павлака до точка на вриење и прелијте ја врз сечканата чоколада.
Оставете го вака неколку минути за кремот да го растопи чоколадото, а потоа убаво измешајте го во фин чоколаден прелив.
Испечениот колач прелијте го со сосот и оставете малку да се излади пред да го исечете.