Дома Health Се појавува навечер и ве буди…ЗОШТО???

Се појавува навечер и ве буди…ЗОШТО???

590
0

Се појавува навечер и ве буди…ЗОШТО???

Високиот холестерол во крвта нема никакви симптоми. Симптомите даваат компликации предизвикани од таложење на атеросклеротични наслаги во артериите.

Еден од симптомите на висок холестерол може да предизвика ноќно будење. За што треба да се грижиме?

Нетретирано висок холестерол

Еден од првите знаци на премногу холестерол во крвта е болест на периферните артерии (ПАД). Тоа е всушност група на болести кои доведуваат до стеснување или блокирање на големите артерии, со исклучок на коронарните артерии, аортниот лак и церебралните артерии.

Една од причините за заболување на периферните артерии е акумулацијата на атеросклеротична плака во артериите. Оваа состојба може да се развива долго време, а постепеното таложење на атеросклеротичната плоча предизвикува задебелување на артериите и стеснување на нивниот лумен.

Ако ги почувствувате овие симптоми, БОЛЕСТА ви ги уништува ЦРЕВАТА

Други причини за развој на заболување на периферните артерии вклучуваат воспаление, анатомски дефект, тромб или емболија.Кој е првиот забележлив знак на заболување на периферните артерии?

Ноќно будење

Меѓу најчестите симптоми на заболување на периферните артерии е интермитентна клаудикација. Се јавува кај околу 10-15 проценти. Што е овој симптом? Клаудикација е чувство на непријатност, болка или грчеви во нозете кои се активираат од активност и исчезнуваат за време на одмор.

Како што истакнуваат експертите од WebMD, клаудикацијата може да се појави и ноќе и да предизвика будење од сон. Тоа е чувство на печење во стапалата или само во прстите. Болката поврзана со стеснување на артериите може да биде блага, но може да биде и силна.

Експертите објаснуваат дека менувањето на положбата – спуштање на нозете или стоење – помага бидејќи крвта тече низ екстремитетите.

Значи, ако ноќе се будите со болки во нозете, вреди да се провери нивото на холестерол во крвта. Ова е еден од најосновните тестови и може да одговори на многу прашања поврзани со артериското здравје.

Претходна објаваАко ги почувствувате овие симптоми, БОЛЕСТА ви ги уништува ЦРЕВАТА
Следна објаваАктерката Рене Зелвегер Ослабела 48 килограми со оваа ДИЕТА

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име