Сеќавање од детството: Кое е вашето омилено јадење – парче леб со маст и пипер, лепчиња со јајце, гриз со млеко, сутлијаш…
Порано свинската маст се мачкаше на лебот, пржената храна не беше прилог, туку главно јадење, а белег на десертот беше изматено јајце.
Кога ќе ја споредиме денешната исхрана со пред 30-40 години, ситуацијата е забележително поинаква.
Еве што сакаа децата:
Лепчиња со јајце
Порано требаше да стоиш во ред за да купиш леб. Немаше пекара на секој агол. По девет часот наутро не можеше да купиш ни леб, бидејќи се беше распродадено. Ова е причината зошто еден леб се јадеше неколку дена, а кога се исуши, од засушените кришки се правеа вкусни (и масни) лепчиња со јајце. Ги сакаме и јадеме и денес.
Изматено јајце
Во недостиг на слатки, изматеното јајце беше „хит“. Додуша, тогаш јајцата беа претежно домашни и се купуваа од „проверени“ сопственици на селски домаќинства. Неколку лажици шеќер ќе се додадат во една или две жолчки, а потоа ќе се изматат енергично.
Парче леб со маст и пипер
Некогаш, немаше стандардни состојки за сендвичи. Мастите се користеле и за термичка обработка на храната, но и како намаз. Одлично одеше со пипер или лук, а имаше и слатка варијанта – посипана со шеќер.
Тестенини со ореви
Денес веројатно малкумина јадат суви тестенини со ореви, но порано тоа беше вообичаена вечера. Врз сварените тестенини се прелевале шеќер и мелени ореви, а скапоцениот путер ретко се додавал.
Гриз со млеко
Некои деца сè уште сакаат гриз. Варен во млеко и измешан со шеќер, гризот беше одличен за брзо враќање на енергијата по трчање со пријателите цел ден. Слично беше третиран и Сутлијас.
Кокичиња
Јајцата, шеќерот и млекото беа доволни за овој деликатес кој потекнува од Австрија. Станува збор за изматени белки, кои се спуштаат лажица по лажица во топла крема направена од жолчки, шеќер и млеко.
Сендвич со сирење
Лебче со сирење беше нешто што најмногу се јадеше, како варијанта на сендвич.