Дома Позитив на денот Светски ден на пијано 2021 година – 29 март

Светски ден на пијано 2021 година – 29 март

518
0

Секоја година еден ден се издвојува за да се прослави „кралот на музичките инструменти“ – пијаното. Избраниот ден е секогаш 88-ми во годината (има 88 клучеви на конвенционално пијано). Така оваа година Денот на пијано паѓа на 29 март.
Денот на пијано е идеја на германскиот пијанист и композитор Нилс Фрахм. Неговата идеја беше да го прослави инструментот низ целиот свет преку настапи, мастеркласи, предавања, итн. … сите видови на настани.
Првиот ден на пијано беше во 2015 година. Оваа година се одбележува 7-годишнината. И е најзначаен за пијанисти, настани , промотори, организатори, производители, трговци и дистрибутери, техничари, убители на пијано, всушност, секој што е поврзан со инструментот.
Зошто на светот му треба Ден на пијано ? Од многу причини. Но, главно, затоа вклучува многу љубители: изведувачи, композитори, дизајнери на пијано, продавници, придвижувачи и најважно, слушатели.
Минатата година, токму кога Денот на пијано 2020 година требаше да се случи, пандемијата на коронавирусот си го направи своето. Многу настани во живо или мораа да бидат откажани или да одат на Интернет. Како и да е, денот сепак беше успешен, со светско учество и над 100 настани.
Кој би помислил дека ќе сме во иста позиција и оваа година? Така, повторно, многу од она што се случува ќе биде пренесувано во живо. Целосен список на настани може да се најде на веб-страницата Piano Day 2021 website.

Претходна објаваСокови од зеленчук – 5 придобивки…
Следна објаваНегативните мисли и емоции оставаат последици врз вашето тело, ослободете се од нив на време!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име