Дома Позитив на денот Светски ден на музикотерапијата – 1 март

Светски ден на музикотерапијата – 1 март

278
0

Секоја година на 1 март, Светскиот ден на музичката терапија ден посветен на музикотерапевтите ширум светот. Денот исто така прикажува како музиката обезбедува начин да се направи животот подобар и поисполнет.
Многу луѓе ја повикуваат музиката како универзален јазик. Музичката терапија е вкоренета во лековитиот ефект што го има врз човечките суштества. Музичката терапија се покажа како ефикасен начин за решавање на физичките, когнитивните, социјалните и емоционалните потреби на децата, постарите лица и лицата со попреченост. Луѓето со церебрална парализа, аутизам, тешкотии во учењето и многу други видови на попречености гледаат придобивки од приемот на музичка терапија. Музичката терапија често вклучува пеење, слушање музика, создавање музика и користење инструменти.

Истражувањата докажуваат дека музичката терапија е ефикасна за:
Полесно движење
Обезбедување начини за комуникација
Обезбедување начини за изразување чувства
Според Американското здружение за музичка терапија (АМТА), во САД има 8.000 музикотерапевти. Други земји, исто така, имаат здруженија за музичка терапија низ целиот свет. Бидејќи музиката е возможна насекаде, музикотерапевтите ги обезбедуваат своите услуги во различни средини. Тие одат во училишта, болници, домови за стари лица, па дури и во дом на клиент. Успехот на музикотерапијата им овозможува на некои училишта да спроведат музикотерапија во нивните програми за специјално образование. Музиката им помага на децата во специјалното образование да развијат ритам и моторни вештини, како и да ги зголемат вештините за меморирање. Исто така, ги промовира децата да се однесуваат соодветно и нуди оттргнување од непријатност и вознемиреност.

Светската федерација за музичка терапија (WFMT) го започна Светскиот ден на музичката терапија во 2016 година. WFMT е основана во 1985 година за време на 5-от Светски конгрес за музичка терапија во Италија

Претходна објаваПодгответе печени компири со кашкавал…
Следна објаваНетолеранција од чоколадо кај деца?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име