Дома Позитив на денот Светски ден на книгата и авторското право – 23 април

Светски ден на книгата и авторското право – 23 април

355
0

23 април секоја година се слави како Светски ден на книгата и авторското право. Понекогаш, тоа се нарекува Светски ден на книгата, или Меѓународен ден на книгата. Фокусот на денот е промовирање на читање, објавување и заштитени права.

Светскиот ден на книгата и авторското право ги слави сите работи поврзани со книгата: пишување, читање, преведување и објавување.

Светскиот ден на книгата и авторското право го обележуваат милиони луѓе во повеќе од 100 земји, во стотици доброволни организации, училишта, јавни тела, професионални групи и приватни бизниси. Со текот на годините, денот освои голем број луѓе од секој континент и сите културни средини за каузата за книгите и заштитените права. Книгите се гледаат како прозорци кон различноста на културите и се користат за иницирање дијалог.

Светски ден на книгата и авторското право е годишен настан организиран од Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО) за промовирање на читање, објавување и авторско право. Светскиот ден на книгата првпат беше прославен на 23 април 1995 година и продолжува да се препознава на тој ден.

Првичната идеја беше начин да се почести авторот Мигел де Сервантес на 23 април, датумот на неговата смрт. Во 1995 година УНЕСКО донесе одлука Светскиот ден на книгата и авторското право да се слави на 23 април, бидејќи датумот е и годишнина од смртта на Вилијам Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, како и на раѓањето или смртта на уште неколку истакнати автори.
Организаторите на Светскиот ден на книгата и авторското право велат: „Наша должност е, насекаде во светот, да ги заштитиме овие слободи и да промовираме читање и пишување со цел да се бориме против неписменоста и сиромаштијата и да ги зајакнеме темелите на мирот, како и да ги заштитиме професиите и професионалците поврзани со издаваштвото “.

Претходна објаваЈадете по неколку бадеми секој ден: 6 фантастични придобивки…
Следна објава10 најубави цитати за книгата…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име