Дома Позитив на денот Светски ден на здравјето – 7 април

Светски ден на здравјето – 7 април

809
0

Светскиот ден на здравјето е глобално почитување на здравјето како човеково право. Од здравствени работници до креатори на политики и поединци, семејства со мали деца или постари лица, сите ние имаме улога во нашето лично здравје и благосостојбата на оние околу нас.

Како што се појавуваат ресурсите од првиот свет кои продолжуваат да имаат корист за севкупниот квалитет на живот за масите, еден важен фактор за овие достигнувања е способноста да се има постојан пристап до нив.

Бидејќи науката постојано наоѓа начини за продолжување на времетраењето и квалитетот на нашите животи, за нас е правилно да сакаме сите луѓе да имаат пристап до овие достигнувања без разлика каде живеат. Секоја година, илјадници животи се губат од болести што може да се спречат едноставно врз основа на географските ограничувања.

Пристапот до прифатлива здравствена заштита значи повеќе луѓе да живеат значаен, продуктивен и живот без болести.

Светската здравствена организација го користи ова почитување како можност да го објави извештајот за Светската здравствена статистика. Овој извештај е годишно објавување на здравствени податоци кои опфаќаат широк опсег на области од здравјето на новороденчињата и децата до ризиците за животната средина. Дополнително, извештајот дава и податоци за прогресијата на универзалната здравствена покриеност.

Универзалната здравствена покриеност е цел број еден на Светската здравствена организација. Преку постигнување на ова, секој би добил пристап до грижата што му е потребна, кога му е потребна. Светскиот ден на здравјето е погоден момент да се вратиме на таа аспирација. Како и секој голем подвиг, патувањето не доаѓа без предизвици. Денеска ги повикуваме сите да го прослават здравјето што го имаат и да веруваат во уште поздраво утре за сите.

КАКО ДА ГО ОБЕЛЕЖИТЕ Светскиот ден на здравјето
Одвојте малку време за да закажете преглед кај вашиот лекар од примарна здравствена заштита или за вас или за некој близок. Или уште подобро, и двете!
Разговарајте со вашиот лекар за какви било грижи што ги имате.
Посетете ги членовите на семејството за здравствената историја и дајте му ги информациите на вашиот лекар.
Научете ги вашите фактори на ризик.
Споделете ги вашите здрави совети и навики со другите.
Покажете му на светот како го славите здравјето користејќи го хаштагот #WorldHealthDay за објавување на социјалните мрежи.
ИСТОРИЈА НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО
Светското здравствено собрание го инаугурираше Светскиот ден на здравјето во 1950 година како прослава за генерирање на свеста за одредени здравствени теми. Секоја година се презентира различен примарен фокус на Светската здравствена организација во врска со Светскиот ден на здравјето.

Претходна објаваЗдраво слабеење од само три состојки
Следна објаваОва се симптоми на нарушено ментално здравје

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име