Дома Позитив на денот Светски ден на дивиот свет – 3 март…

Светски ден на дивиот свет – 3 март…

262
0

Светскиот ден на дивиот свет на 3 март секоја година му посветува прослава на целиот живот на нашата планета. Годишниот настан се смета за најважен, подигање на свеста за загрозените растенија и животни. Како планета, во моментов се соочуваме со прашањето за преголема експлоатација на нашите морски видови. Преку глобална масовна потрошувачка, влијанието на луѓето не само што создаде загадување и ги уништи крајбрежните живеалишта, туку предизвикува неповратна штета.
Загрозени видови – секој вид на растение или животно што е во опасност од истребување.
Изумрени видови (во дивината) – растенија и животни кои повеќе не преживуваат во дивината.


Изумрени видови – растителни и животински видови кои изумреле
Многу изумрени видови во дивината можат да живеат во зоолошки градини, ботанички градини, па дури и во нашите сопствени дворови.
Причини за истребување.
Додека истребувањето природно се случува на Земјата, учеството на луѓето ги забрзува стапките на истребување. Некои од причините за истребување вклучуваат:
загуба на живеалиштата – преку развојот, проширувањето на урбаните области и уништувањето на шумите придонесува за тоа
климатски промени – прекумерната зависност од фосилни горива, уништувањето на шумите и други фактори придонесуваат за оваа кауза.
инвазивни видови – растенија, животни и организми воведени во неродно живеалиште кое го менува или уништува биодиверзитетот и на крајот доведува до истребување на многу видови
прекумерен риболов и лов – побарувачката за повеќе храна или материјали од страна на населението отколку што може да го одржи екосистемот.
Светскиот ден на дивиот свет создава можности да ги потенцираме решенијата што ги изградивме за поодржлива иднина. Исто така, нашата шанса е да се фокусираме на достигнувањата на безброј поединци кои ги посветуваат своите животи, остварувајќи ја нашата визија за здрава планета.
Генералното собрание на Обединетите нации го ратификуваше Светскиот ден на дивиот свет на 20 декември 2013 година. Тајланд првично го предложи денот со цел да се подигне свеста за лошата состојба на животните и вегетацијата во светот.

Претходна објаваОслободете се од негативните мисли едноставно и лесно…
Следна објаваТоп 3 зелени пролетни намирници…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име