Дома Позитив на денот Светски ден на детето – 20-ти Ноември

Светски ден на детето – 20-ти Ноември

372
0


Секоја година на 20 ноември, Светскиот ден на детето ја промовира благосостојбата на децата ширум светот. Денот, исто така, ја шири свеста за проблемите со кои се соочуваат децата и го слави меѓународното заедништво.
Човековите права не се однесуваат само на возрасните. Тие се однесуваат и на децата. Децата го заслужуваат правото на живот, здравје, образование, па дури и право на игра. Дополнително, правата на децата го вклучуваат правото на семеен живот, заштита од насилство и да не бидат дискриминирани. Детето исто така има право нивните ставови да бидат слушнати.

За жал, децата ширум светот се соочуваат со многу предизвикувачки прашања. Според Children Incorporated, 385 милиони деца ширум светот живеат во сиромаштија. Секое четврто дете живее во сиромаштија во најбогатите земји во светот. Се проценува дека 8.500 деца дневно умираат од неухранетост.

Покрај сиромаштијата, други значајни проблеми со кои се соочуваат децата ширум светот вклучуваат:

Насилство преку индоктринација
Животот како бегалци
Недостаток на образование
Занемарување
Детски труд
Детска проституција и трговија со луѓе
Интернет детска порнографија
Децата имаат тежок свет во кој можат да се движат. Помага да се има љубовни родители или други членови на семејството кои ќе им помогнат да го водат патот. За жал, има милиони деца кои немаат некој ваков во животот. Според УНИЦЕФ, 153 милиони деца ширум светот се сирачиња.
Што може да се направи за да се даде надеж на децата? Да му помогнат на нивниот свет да стане подобро место? Светскиот ден на детето помага бидејќи се шири свеста за многуте проблеми со кои се соочуваат децата. Исто така, ги принудува лидерите да смислат решенија за да им помогнат на некои од најранливите поединци во нашиот свет.

ИСТОРИЈА НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ДЕЦАТА
На 14 декември 1954 година, Генералното собрание на Обединетите нации им препорача на сите земји да воспостават Универзален ден на детето. Овој ден подоцна стана познат како Светски ден на детето. На 20 ноември 1959 година, ООН ја усвои Декларацијата за правата на детето. На 20 ноември 1989 година, ОН ја одржаа Конвенцијата за правата на детето. Во текот на Конвенцијата беа прогласени специфичните права на децата. Оваа Конвенција беше најшироко ратификуван меѓународен договор за човекови права во историјата.

Претходна објаваСтресот во детството има долготрајни последици
Следна објаваНега на лице со куркума: Кажете им збогум на акните и црвенилото

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име